Jak sám říká ve velmi otevřeném rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Reflexu, po čtyřicítce si začal rvát duši z těla a začaly ho drtit endogenní deprese. Nedokázal nic zařídit, měl problém dojít do práce a mučily ho různé bolesti.

Terapie každé úterý

„Před dvanácti lety mě hospitalizovali ve Střešovicích, pak jsem šest a půl roku chodil na skupinu do střediska psychoterapeutických služeb. Každé úterý hodinu a půl. V divadle už věděli, že mi v úterý nemají dávat těžká představení, protože jsem ze skupiny chodil urvaný, jako bych složil vagon uhlí,“ říká Hanuš. Terapie ale nestačily, a tak se nechal před časem zavřít do ústavu na sedm týdnů znovu.

A nebylo to rozhodně jednoduché – z dvanácti lidí nakonec terapii prý dokončili jen čtyři. „Zažil jsem tam spoustu chlapů, velikých jako já nebo mnohem větších, kteří začali křičet a utíkat. To už jsem věděl, že je něco strašně bolí...“ popisuje představitel starosty Hložánka ze seriálu Ulice. Léčba pro něho neznamenala jen polykání antidepresiv, ale hlavně setkávání s lidmi, kteří na tom byli i hůř než on. A to mu na klidu jistě nepřidalo.

„Třeba jsme někomu řekli ,ty seš jak malý dítě‘ a on začal křičet ,já jsem ředitel firmy!‘ Pak jsme jen viděli, jak balí aktovku a s křikem odbíhá do svého světa, aby už nikdy nepřišel,“ dává v rozhovoru k dobru jeden ze zážitků. Oplakat navíc musel svou první terapeutku, která zemřela. Ta ho zrovna dávala za příklad jako ukázkového pacienta.

Do konce života

„Jedna dáma na skupině vyprávěla: ,Měla jsem krásné dětství. Jako malá holčička jsem milovala svého tatínka, každé odpoledne, když přišel z práce, jsem mu nakreslila květinu na tabuli a on ji smazal, beze slova. Tak jsem mu druhý den nakreslila další obrázek – a on ho zase smazal. Nic u toho neřekl.‘ A já opáčil: ,Vy ale spíš vyprávíte nějakej horor...‘ Pak se konečně rozplakala, protože jsme jí rozbořili její stavebnici,“ popisuje Hanuš.

I když už je na tom lépe, krátkodobé propady ho mohou provázet pořád. Antidepresiva tak bude muset s přestávkami zřejmě brát do konce života. „Někdy jo, někdy ne. Někdy trochu. Jsem zkušený pacient, jak říká můj doktor a dodává k tomu – ,stejně ti nikdo do palice nevidí, ty už to znáš, tak se podle toho zařiď‘,“ shrnuje vypadlík ze StarDance svůj boj s depresemi.

VIDEO: Miroslav Hanuš z Ulice: Žena a dcery mě poslaly na smrt

Video
Video se připravuje ...

Miroslav Hanuš z Ulice: Žena a dcery mě poslaly na smrt. Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
35 fotografií