Speciální kuchařku s 22 různými recepty najdete vloženou zdarma v tištěném Blesku už v pondělí!

A jako malá ochutnávka už dnes:

Vánoční salámek Jaroslavy Obermaierové

SUROVINY: 150 g másla, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 150 g hořké čokolády (40%), 1 lžička rumu, 50 g máslových sušenek, 50 g lískových nebo vlašských ořechů, 50 g želatinových bonbonů, 100 g sušeného či kandovaného ovoce, 30 g kakaa a moučkového cukru na obalení.

POSTUP: Ořechy nasekáme na menší kousky. Sušenky nakrájíme na kousky velké přibližně 0,5 až 1 cm, stejně tak i želatinové bonbony.

Nad parou rozpustíme 70 g másla, přidáme moučkový cukr a vejce. Za stálého šlehání vaříme vše až do zhoustnutí (přibližně 5 minut). Poté přidáme čokoládu nalámanou na kousky a vše vymícháme dohladka. Krém necháme vychladnout a pak do něho zašleháme zbývající máslo.

Poté přilijeme rum, nasekané suché přísady a kandované ovoce a promícháme. Vzniklé těsto přemístíme na potravinovou fólii, kterou zarolujeme do tvaru válečku.

Vložíme do lednice a necháme ztuhnout do druhého dne. Následující den váleček rozbalíme, obalíme v kakau a moučkovém cukru a nakrájíme na plátky silné cca 1 cm.