Za celým počinem objevování kouzla Švédska stojí Irena Janáčková, která se zamilovala do Švéda a provdala se za něj. „Vždy jsem měla velkou lásku k minimalistickému designu, který je pro tuto zemi typický. Táhlo mě to sem," vzpomínala autorka výstavy, která žije v Praze.

Do Stockholmu se ale vypravuje alespoň dvakrát ročně, aby si nenechala ujít proslulý skandinávský designérský veletrh Formex. „Měla jsem touhu ukázat Praze to, co za to ve Švédsku stojí," dodala. 

Dvě patra minimalistického designu

Bytové doplňky od Erst v klasickém skandinávském stylu, květované retro nádobí značky Floryd - nápadně připomínající ty, které mívaly doma naše babičky - ale i obrazy malované olejovými barvami od Michaela Absalonsena a řada dalších švédských kousků aktuálních tamějších značek a umělců se rozprostírá na dvou patrech - přízemí a suterénu galerie. Přestože je repertoár výstavy široký, dominují jí obrazy a fotografie.

Poslední výstava v Galerii Českých center pro rok 2019 se týká skandinávského designu.
Autor: Eva Fornálová

„Jsem velkou fanynkou značky IKEA. Více než design mě ale nakonec oslnily plakáty dole," řekla pro Blesk.cz návštěvnice Iveta. V suterénu je možné začíst se a zjistit, jak Švédové přistupují k ekologii. Inspiraci je možné nasávat až do 15. prosince.  

Video
Video se připravuje ...

Galerie Českých center na Rytířské končí, ale jen dočasně. Bude rekonstruovat. Eva Fornálová

Relativně hned nato Galerie Českých center do konce roku uzavře své brány. Prostory čeká rozsáhlá rekonstrukce pod taktovkou zřizovatele Českých center Ministerstva zahraniční věcí.

Kdy: Do 15. prosince. Od úterý do pátku otevřeno od 11 do 18 hodin, v sobotu od 11 do 17 hodin.
Kde: Galerie Českých center, Rytířská 31.
Vstupné: 250 korun.

Fotogalerie
23 fotografií