Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co s člověkem dělá pojídání lidského masa? Z kanibalů se stávaly „smějící se bestie“

Autor: dce - 
22. ledna 2020
05:01

Když výzkumníci objevili na Papui-Nové Guineji Fore, kmen místních obyvatel, asi nečekali, jaké hrůzy zde najdou. Domorodci totiž jako jeden z pohřebních rituálů pojídali své zemřelé blízké. Se vším všudy včetně mozku. A právě to se později ukázalo být příčinou otřesné nemoci, která z nemocných dělala „smějící se bestie“.

Až ve 30. letech minulého století lidé zjistili, že vysočina Papuy-Nové Guineje není zcela opuštěná – v horách na severovýchodě ostrova žilo kolem milionu lidí. A mezi nimi i kmen zvaných Fore. Právě ti se stali jednou z nejznámějších skupin domorodců na světě. Ačkoliv to, co je proslavilo, není zrovna pozitivní.

Hostina místo pohřbu

Kmen Fore totiž vyznává jeden velmi specifický pohřební rituál – své zemřelé jedí. Věřili totiž, že člověk má pět duší a pojídáním pozůstatků tak kmen zaručí, že dojdou odpočinku ve světě mrtvých a zároveň dobré vlastnosti přetrvají v rodině zemřelého a jeho kmeni. Rituál měl i jedno mnohem méně prozaické vysvětlení – je totiž prý lepší, aby zemřelého snědli jeho milovaní než červi v zemi.

Výzkumníci metodu přípravy mrtvého popsali ve vědecké práci: Pár dní po smrti ženy z kmene tělo svého zemřelého rozdělí na části a po malých kouskách je uloží do bambusových nádobek s kapradím a

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.