Organizátor vánočních trhů v centru města, společnost TAIKO, vsadil na jistotu. Letošní trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, respektive na náměstí Republiky, v sobě skloubí osvědčené prvky z minulosti, doplněné několika novinkami.

Létající andělé

Předloni se trhy nesly v duchu historických tradic a mýtů, v loňském roce pořadatelé vsadili na výzdobu připomínající oblíbenou legendární pohádku Tři oříšky pro Popelku. Pro letošek se tvůrci vrátili ke křesťanské tradici Vánoc a zvolili za ústřední motiv anděle. Ty bude vidět podle Jakuba Olberta, ředitele společnosti SOS Dekorace, která má na starosti výzdobu trhů, prakticky všude, kam se člověk podívá. I ve vzduchu.

„Novinkou letošních Vánoc bude zavěšení objektů do prostoru, kdy andělé doslova vyzdvihneme nad hlavy návštěvníků,“ sdělil Olbert. „Budou navíc svítit, takže zvlášť večer bude iluze létajících andělů téměř reálná.“ Andělské motivy budou na Staroměstském náměstí zdobit i 22 metrů vysoký vánoční smrk dovezený ze Semil, vyskytovat se budou také v podobě „perníčkových” patronů na štítech všech stánků.

Červená, zlatá, stříbrná - i růžová

Stejně jako v minulých letech, také letos se od sebe jednotlivá náměstí budou lišit. Zatímco Staroměstské náměstí bude zdobit tradiční skutečný smrk, na Václavském náměstí bude podstatně menší umělý. V jeho případě se k jeho špičce budou sbíhat osvětlená lana, na kterých budou zavěšeni andělé. Na náměstí Republiky tento prvek nebude.

„Náměstí Republiky se bude lišit zejména barevně. Zatímco Václavské a Staroměstské využívají tradičních barev, jako je zlatá, bílá, červená nebo zelená, na náměstí Republiky využíváme i růžovou či jiné pastelové barvy,“ přiblížil Olbert.

Krkonošské Vánoce v Praze?

Kromě zmíněných novinek vycházeli pořadatelé z osvědčené klasiky. Z loňska si například „vypůjčili“ oblíbený Popelčin střevíček, který i letos bude fungovat jako fotokoutek. „K němu přibude obří průchozí věnec, který bude přístupný z Pařížské ulice a bude tvořit společně s šestimetrovou sochou anděla pomyslné entrée na trhy,“ přiblížil Olbert. Scházet nebude ani oblíbený dřevěný most, který bude v centru trhů.

Dámy se budou moci nechat vyfotit ve fotokoutku, jak si zkouší princezničin střevíček. Schválně komu padne?
Autor: David Zima

Melodii pro rozsvěcování vánočního stromu na Staroměstském náměstí si pořadatelé pro změnu „vypůjčili“ z předloňska, kdy jí byl ústřední motiv z Krkonošských pohádek od skladatele Vadima Petrova (87).

„Historicky asi nejvíce ze všech již uskutečněných 15 ročníků, kdy trhy pořádáme, byli lidé dojatí právě v roce 2017, kdy se strom rozsvěcel na melodii z Krkonošských pohádek,“ nechala se ve zdůvodnění slyšet mluvčí vánočních trhů Hana Tietze. Strom se bude opět rozsvěcet po 30 minutách, a Petrovovu melodii symbolicky doplní ikonická vánoční skladba Johna Williamse (87) z filmu Sám doma.

Takto vypadalo rozsvěcení vánočního stromu loni:

Video
Video se připravuje ...

Tisíce světel rozzářily strom na Staroměstském náměstí! Vánoční trhy začaly Lukáš Červený

S ohledem na opětovné využití hudebních motivů z Krkonošských pohádek jsme se zeptali, zda nebudou jednou trhy vyvedeny i vizuálně v jejich symbolice. „Uvažovali jsme o tom,“ připustil Olbert. „Problém je se zpracováním jednotlivých artefaktů, neboť Krkonošské pohádky jsou hranou pohádkou. Z motivů, které bychom mohli využít, mne napadá třeba sojka, ale ostatní bychom museli udělat stylizovaně, což je u postav jako Trautenberk nebo Kuba složité,“ uvedl. Přesto ne nemožné, jak dokázali tvůrci loni při stylizaci Tří oříšků pro Popelku.

»Co je české, to je hezké«

Zrovna jako loni, také letos se trhy ponesou na ekologické vlně. Nádobí bude 100% bio recyklovatelné. „Biologická likvidace je nejen ekologičtější, ale zároveň i desetkrát úspornější,“ vysvětlil obchodní a komerční ředitel společnosti TAIKO Michal Navrátil s tím, že do ekologického pojetí trhů, včetně častějších úklidů a zařízení speciálními „chytrými“ odpadkovými koši BigBelly, které budou odpad v průběhu dne slisovávat, byla investována částka 1 milionu korun.

Ducha pravých „domácích“ Vánoc podpoří skladba sortimentu, která na trzích bude k dostání. Víno, medovina nebo svařák, zrovna tak jako masité nebo sladké pochutiny budou výhradně od českých dodavatelů. To se týká i různých předmětů – ozdobiček, tkaných deček nebo háčkovaných výrobků. Stánků bude na Staroměstském náměstí celkem 99, na Václavském 26, na náměstí Republiky okolo 20. Všechny budou veřejnosti otevřené od 10 do 22 hodin a to až do 6. ledna.

Pomoc potřebným

Jelikož Vánoce v samé podstatě mají být svátky štěstí, dobré vůle a solidarity vůči druhým, zařídili se pro letošek organizátoři i podle toho. „Historicky největší prostor zde bude mít charita, která bude probíhat po celou dobu trvání trhů na třech stáncích,“ vysvětlil Navrátil. V nich se budou střídat různá sdružení, nadace, spolky či chráněné dílny, které budou bez placení nájmu prodávat své výrobky.

Vánoční jarmark

Den před zahájením vánočních trhů na Staroměstském náměstí se v Obchodním domě Kotva otevře jedinečný projekt. Řeč je o Vánočním jarmarku Blesku, který se letos koná vůbec poprvé. Během 24 dní, až do 22. prosince, se v pohádkových dekoracích, které právě rostou ve třetím patře, vystřídá 200 prodejců. Na návštěvníky čeká spousta dobrot i vánoční zábavy, děti se zase mohou těšit na Ježíškovu schránku, divadélko, adventní dílničky i ukázky vánočních tradic a zvyků.

Fotogalerie
55 fotografií