Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Zakázali mi celaskon, vstávám v 5:30, nepracuji.“ Rath pro Blesk popsal život za mřížemi

Autor: Jakub Veinlich - 
30. listopadu 2019
05:10

Od 7. října si někdejší středočeský hejtman David Rath odpykává sedmiletý trest vězení za poškozování zájmů EU. I když mu soud určil jako nástupní věznici v Praze Ruzyni, bývalý politik vyrazil raději na sever do Teplic. Před nástupem se tak vyhnul novinářům. Redakce Blesk Zpráv mu proto napsala dopis, ve kterém se Ratha ptá na poměry ve věznici, jak tráví čas, co vše si vzal za mříže a co mu naopak na celu zakázali. Ostatní vězni ho prý bezpečně poznali. Pracovního zařazení na pozici lékaře se chce domáhat klidně i soudní cestou. Za mřížemi se učí i cizí jazyk.

Co vše si může vzít vězeň na celu? Kolik lidí sdílí s Rathem pár metrů čtverečních? A už začal ve věznici pracovat? I takové odpovědi připojil někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath (D. R.) do svého dopisu, ve kterém odpovídal na otázky redaktora Blesk Zpráv.

„Děkuji za Váš zájem, nějakou dobu jsem přemýšlel, jestli mám odpovídat, protože už nějakou dobu nepůsobím ve veřejných funkcích a jako venkovský doktor mám jiné starosti i priority, navíc jako zavřený venkovský lékař. Na druhou stanu chápu, že mé zkušenosti a zážitky mohou řadu lidí zajímat, a proto převážil v mém rozhodování tento aspekt a odpovím Vám,“ píše odsouzený David Rath v úvodu svého dopisu.

Video  Rath si užíval poslední doušky svobody: Kolo, zubař a klidný spánek.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Popsal celkem čtyři stránky. Ručně a zřejmě hned několika propiskami. Do redakce Blesk Zpráv přišla odpověď zhruba po třech týdnech. Otázky se netýkaly samotného trestného činu, za který byl David Rath odsouzený, ani procesu. Zaměřovaly se na období po exhejtmanově nástupu do vězení v souvislosti s úplatky okolo zakázky rekonstrukce buštěhradského zámku.

Přepis odpovědí je rozdělený do tří bloků. V prvním Rath odpovídal na otázky spojené s nástupem do vězení, o loučení s rodinou i o novém vývoji při splácení peněžitého trestu 10 milionů korun.

Doslovný přepis další části rozhovoru se týká především pobytu v teplické věznici.

Blesk Zprávy: Co vše jste si s sebou za mříže vzal?

D. R.: Knihy, osobní hygienu a oblečení na sport a aktivity.

Blesk Zprávy: Je něco, co Vám Vězeňská služba ČR zakázala vzít si s sebou na celu?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa