Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prožíráte budoucnost, schytala to vláda. Ve Sněmovně létají miliony, řeší se přesuny peněz

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
27. listopadu 2019
17:20

Poslanci se ve druhém čtení vrací k nejdůležitějšímu zákonu roku, k rozpočtu na rok 2020. Ten byl schválen se schodkem 40 miliard a nyní mají zákonodárci možnost předkládat návrhy pro přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Opozice vidí cestu především v přesunu financí na platy učitelů a na investice. Poslance Stanislava Blahu (ODS) údajně nedostatečná podpora investic přivedla k osočení premiéra Andreje Babiše přímo ve Sněmovně. Uvedl, že Babiš prožírá peníze a ničí budoucnost českým dětem. Rozpočtový výbor už podpořil přeskupení 1,2 miliardy podle návrhů komunistických poslankyň Miloslavy Vostré a Hany Aulické Jírovcové. Více peněz by si poslankyně představovaly na školy a byty v menších obcích a na sociální služby. 

Základní parametry návrhu státního rozpočtu včetně 40miliardového schodku už Sněmovna schválila. Nyní se poslanci dostali do druhého čtení, v němž se objevují desítky návrhů na přesuny peněz v objemu desítek miliard korun.

Stamilionové návrhy komunistek

V měsíční pauze mezi prvním a druhým čtení už své vyjádření poskytl rozpočtový výbor. Ten podpořil návrh komunistických poslankyň na přesun celkem 1,2 miliardy. Podle Miloslavy Vostré by se mělo 600 milionů přesunout na úkor inovačních plánů ministerstva průmyslu a obchodu na podporu škol a bytů v menších obcích.

I Hana Aulická Jírovcová (KSČM) požaduje 600 milionů, ta ale žádá přeskupení peněz v resortu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z jiných položek do podpory sociální služby.

Rozpočtová komise dala zelenou těm návrhům, které již dříve podpořila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „A jsem ráda i za to, že prošly pouze ty pozměňovací návrhy, které jsem aktivně podpořila. To znamená: neprošlo vlastně nic jiného. To je pro mě zásadní,“ řekla novinářům.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD) Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD) | Úřad vlády ČR

Opozice chce podpořit učitele

Přes výbor se nedostal například pozměňovací návrh poslankyně Věry Kovářové (STAN), která požaduje 4 miliardy na opravy silnic II. a III. třídy. Piráti neuspěli s návrhem přidat 5 miliard korun na platy učitelů.

Tím ale opoziční boj o přidání peněz na učitelské platy nekončí. Poslanci ze STAN, TOP 09, ODS a KDU-ČSL avizovali na úterní tiskové konferenci, že chtějí dosáhnout slibovaného navýšení o 15 procent. V návrzích tak požadují přesun až 5,5 miliardy právě na školství.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

Do školství zamíří podle nové předsedkyně TOPkyMarkéty Pekarové Adamové nejvíc z celkem 22 pozměňovacích návrhů TOP 09 ke státnímu rozpočtu na příští rok.

Nejmladší poslanec Dominik Feri (TOP 09) uvedl, že požadavky má i na ochranu životního prostředí. „Miliarda by měla jít i na zabránění odvodňování krajiny,“ řekl Feri k pozměňovacímu návrhu. Doplnil, že 10 milionů by dal na Fond ohrožených dětí Klokánek.

Lidovci pak v souvislosti se školstvím hovořili o částce 5 miliard, ti se navíc vysloví s návrhem přidat další 4 miliardy na kompenzaci škod způsobené kůrovcem. „Tento rozpočet nemá ambice,“ zopakoval předseda KDU–ČSL Marek Výborný na tiskové konferenci před začátkem druhého čtení.

Blaha: Babiš prožírá budoucnost

ODS se pak chce připomenout s investicemi, kterých je podle předsedy Petra Fialy v rozpočtu zoufale málo. Například 500 milionů korun z podpory obnovitelných zdrojů chce přesunout na vybavení dobrovolných hasičů, 5,5 miliardy na zvýšení platů učitelů by vzala z podle ní přemrštěných dotací pro velké zemědělské podniky.

Ostře se během druhého čtení pustil občanský demokrat Stanislav Blaha přímo do premiéra Andreje Babiše. „Máme se dobře, máme se nejlíp v historii – to zní z úst premiéra Andreje Babiše. Daří se ekonomice, státní rozpočet má vyšší příjmy než kdy jindy. Možná byste nyní čekali, že v tuto chvíli bude stát investovat, ale místo toho to vláda nesmyslně prožere,“ pohoršoval se Blaha. 

Takto postavený rozpočet je podle Blahy trestuhodný. „Ignorujete varování podnikatelů, expertů i novinářů. Brzdíte rozvoj. Přestaňte lhát, protože minimálně v souvislosti s dopravou není pravda, že do ní investujete,“ doplnil. Předkládá pak kromě návrhů na finančně chudší podporu velkých podniků také návrh, aby se část peněz přesunula i na podporu živého divadla.

Předseda Fiala pak tvrdí, že díky navrhovaným škrtům by dokázal uspořit 46 miliard. Navrhuje například snížit výdaje na podporu cestovního ruchu či snížení částky na rozpočtovou rezervu, která je podle něj příliš vysoká. Jen na těchto položkách vidí ODS úsporu v celkově hodnotě více než 3 miliardy. 

Kovářová chce ukrojit Hradu 

Kromě o milionech se ale mluvilo i o tisícových částkách. Přímo na Hrad mířila jeden z pozměňovacích návrhů poslankyně Kovářová.

„Navrhuji, aby se částka 73 tisíc z položky Kancelář prezidenta republiky převedla na pomoc dětem poškozených trestní činností,“ uvedla poslankyně za STAN. Jako důvod uvedla kauzu, která odstartovala v roce 2015 a stála ministerstvo financí právě 73 tisíc korun.

Důchodce Luděk Maděra tehdy na základě svobodného přístupu k informacím na Hrad zaslal žádost, aby mu prozradili výši platu šéfa hradního kancléře Vratislava Mynáře, mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a bývalého šéfa protokolu Jindřicha Forejta. Žádosti ale Hrad nevyhověl a Maděra neváhal informaci vymáhat soudně.

Spor důchodce ze Zlína vyhrál a soud udělil Hradu povinnost uhradit soudní výlohy, tedy 26 tisíc korun. Dalších 47 tisíc poté musel uhradit za obstrukce kolem zveřejňování informací. 

Pokutu ale muselo nakonec uhradit ministerstvo financí. Hrad totiž odmítl, že by došlo k pochybení. Kovářová proto vymáhá tuto částku v jiném směru. 

Ušetříme na jízdném?

Často pak z úst poslanců padaly poznámky na slevy na jízdném. Podle poslance Blahy by se měly kompenzace slev přesunout do dotací pro Státní fond dopravní infrastruktury. Z 5,5 miliardy by ODS přesunula 3 miliardy na pozemní komunikace a 2,5 miliardy by pak podle expertů mělo padnout na kapitolu Dráhy. 

„Musíme mít po čem jezdit, abychom měli tu slevu kde využít,“ přisadil si také Vlastimil Válek (TOP 09). Jeho pozměňovací návrh by tak také počítal s tím, aby se peníze ze slev přeskupily na samotnou stavbu. 

Podobně mluvil i Dominik Feri, který by projezděné peníze viděl spíše ve školství. 

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) | Twitter

K rozpočtu vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO) spolu se svým vicepremiérem Janem Hamáčkem. „Jsme připraveni postupovat jednotně, tak aby byl schválen státní rozpočet,“ řekl předseda ČSSD Hamáček.

Slovo si vzal i premiér Babiš. „Považuji za chybu, že dvě ministryně, které spolu občas svádějí boj, společně nevystoupily, aby ukázaly, kolik peněz dává stát na sociální služby. Jsou to obrovské peníze,“ řekl premiér. Mířil tak na pozměňovací návrhy, které chtějí peníze přesunout právě na boj proti chudobě a na sociální služby.

Poznámkou pak mířil na ministryni financí Alenu Schillerovou a ministryni Janu Maláčovou. Ženy z Babišova kabinetu spolu vedly spory při tvorbě rozpočtu, kdy ministryně Maláčová ještě před schválením základních parametrů požadovala 11 miliard navíc pro svůj resort. 

Základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a schodek, už poslanci schválili v prvním čtení 23. října. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Se schodkem 40 miliard korun, tedy stejným, jaký byl schválen na letošek, úřad počítá i v letech 2021 a 2022. To se ale původně nelíbilo komunistům, kteří počítali se schodkem maximálně 30 miliard.

Rozpočet přišel v prvním čtení do Sněmovny podpořit i prezident Miloš Zeman. Souhlasné stanovisko prezident vyjádřil ještě před samotným čtením. V příštím týdnu by se měli poslanci podle plánu dostat ke třetímu čtení a následně by se zákon dostal pod ruku prezidenta, který by jej zpečetil podpisem. 

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka  - abl
Video se připravuje ...

 

tokarev ( 28. listopadu 2019 17:06 )

Předseda Fiala tvrdí, že díky navrhovaným škrtům by dokázal uspořit 46 miliard.Ano,to mu věřím, to už tu jednou bylo,ale na úkor obyčejných lidí.Např.když jsem zaklepal u doktora aby mi napsal léky,třepal už kasičkou s nesmyslnými 30ti korunovými poplatky a nebo zmrazit důchody."Uspořené" dá li se to vlastně tak nazvat peníze si rozdělit mezi sebou v lepším případě přihrát svým kamarádům podnikatelům.

marmat ( 28. listopadu 2019 10:04 )

satanas OK-SAUER KRAUT JE FAKT TOTAL AUT.......
nevědomost hříchu nečiní...
kyselá šťáva je ovšem machr na vředy

marmat ( 28. listopadu 2019 10:00 )

titan33:
NEZBÝVÁ, než redakci k Vám i podobným trollům gratulovat....jsou na tom asi zle

marmat ( 28. listopadu 2019 09:57 )

zdenekksevratiI:
My všichni 2 roky čekáme, že se rozjedete konečně VY ...jako opravdový diskutér
Aspoň malinko.

marmat ( 28. listopadu 2019 09:55 )

techtIe_mechtle: Ve Vás má evidentně redakce "poklad"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa