22metrový „stromeček“ na Staroměstské náměstí dorazil kolem druhé hodiny ráno v noci na úterý. O hodinu později byl usazen a dekoratéři se už od rána činí, aby na něj ze dvou plošin navěsili stovky ozdob. Kolem se co nevidět začne pomalu, ale jistě klubat řada stánků. Desítky lidí usilovně pracují, aby stihly vánoční městečko jaksepatří vyfintit a připravit na slavnostní sobotu. 30. listopadu v 16:30 se totiž stromeček poprvé rozzáří a oficiálně tak odstartují vánoční trhy, které americký týdeník US News & World Report řadí k nejkrásnějším na světě. Slavnostní animaci pak organizátoři spustí každou hodinu až do 21:00.

Tradiční barvy a tisíce světel

I letos se trhy odívají do tradičních barev. „Trhy budou laděny do bílé, zelené, červené a zlaté,“ přiblížila Blesk.cz mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá, Hana Tietze. Kromě nejrůznějších dekorací nebudou chybět ani světla, která celému náměstí dodají tu správnou magickou atmosféru. A bude jich skutečně požehnaně – jen na strom navěsí odborníci celkem 4,5 kilometru LED světel v teplé bílé barvě, celé Staroměstské náměstí pak bude ověšeno celkem 10 kilometry světelných rozvodů!

Také nabídka má být pestrá – k vidění bude vánoční vesnička, tematicky nazdobený most u sochy Jana Husa, z nějž je na celé náměstí pěkný výhled, chybět nebude ani kovářská dílna a stánky s vánočními dekoracemi. Na pódiu, které vyroste v rohu náměstí u paláce Kinských, se po celých šest týdnů trvání trhů vystřídá celkem 4 500 různých umělců, vystoupí například řada dětských folklorních souborů.

Jak budou letos trhy vypadat?

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí 2019.
Autor: Vizuál Taiko, a. s.

I letos se trhy vezou na bio-vlně. Jak Tietze zdůraznila, stejně jako loni bude na trzích k dostání výhradně 100procentně bio kompostovatelné nádobí, které návštěvníci trhů budou házet do speciálních košů. Trhy si lidé mohou užít do 6. ledna. 

Vánoční jarmark Blesku

Zábavu si ale lidé mohou užít už od pátku - v Obchodním domě Kotva se v 9:00 otevírají největší vánoční trhy v Česku, Vánoční jarmark Blesku. Během 24 dní, až do 22. prosince, se v pohádkových dekoracích, které právě rostou ve třetím patře, vystřídá 200 prodejců. Na návštěvníky čeká spousta dobrot i vánoční zábavy, děti se zase mohou těšit na Ježíškovu schránku, divadélko, adventní dílničky i ukázky vánočních tradic a zvyků.

Fotogalerie
52 fotografií