Miliardář, kterého média spojují s několika tunelářskými kauzami v Česku, od Chramostové a jejího manžela, kameramana Stanislava Miloty (†85), dokonce koupil jejich slavný pražský byt nad Národním muzeem. A to už v roce 2003 za pouhé čtyři miliony! „Dnes by měl hodnotu minimálně deseti milionů,“ ohodnotil ho Bleskem oslovený realitní makléř.

Věcné břemeno

Co vedlo bývalé disidenty, že prodali svůj byt porevolučnímu »šikulovi«, a ještě pod cenou? „Vlasta se Standou měli mizerný důchod. Nezapočítali jim totiž těch dvacet let, kdy jim komunisti zakázali veškerou práci!“ prozradil Blesku jejich rodinný známý, který si nepřeje být jmenován. Milota navíc nemohl kvůli nemoci a částečné ztrátě zraku točit filmy ani po sametové revoluci. Chramostová sice hrála v Národním divadle, ale filmoví ani televizní režiséři ji, až na pár výjimek, taky moc neobsazovali... „Co měli dělat? I čtyři miliony byly dobré! Navíc si vymínili, že tam zůstanou dál bydlet jako věcné břemeno,“ konstatoval známý.

Smutné konce

Z prodeje bytu měli radost. „Vlasta mi řekla, že konečně mají s Milotou prachy na cestu kolem světa,“ potvrdil Blesku fotograf a soused-chalupář z Prysku Petr Našic. Na tu se ale nikdy nevydali. Většinu peněz spolykaly pobyty ve špitálech a ústavech. Stanislav Milota zemřel letos v únoru v nemocnici na Karlově náměstí, Vlasta Chramostová o osm měsíců později v nemocnici Na Slupi, kam byla převezena ze sociálního ústavu, kde před svou smrtí žila.

Bytové divadlo

Co bude dál s jejich chalupou a hlavně bytem, kde se za normalizace scházeli disidenti na slavném Bytovém divadle Vlasty Chramostové, je ve hvězdách. Jak vyplývá z výpisu z katastru nemovitostí, v roce 2010 se stal předmětem jakési konkurzní podstaty a je na něm zástavní právo. Společnost, která byt vlastní, má podle zjištění Blesku dluh ve výši bezmála sto milionů korun!

Byt se slavnou minulostí

„Kdykoli šly dějiny kolem našeho bytu v domě nad Muzeem, ať už to byl srpen 1968, nebo listopad 1989, bouchaly na dveře a volaly: Milota, Chramostová – nástup!“ Tak herečka a jedna z prvních signatářek Charty 77 mluvila o svém domově. Právě tady Vlasta v době, kdy měla zakázanou veškerou uměleckou činnost, pořádala Bytové divadlo, které s ní hrál např. i Pavel Landovský (†78). V roce 2007 tu Richard Krajčo (42) s Milotou a Chramostovou natáčel klip k písni Plán.

Kdo je Petr Sisák?

  • Vystudovaný právník a podnikatel. 
  • Jeho majetek je odhadován na dvě miliardy korun.
  • Je podezřelý, že se podílel na tunelování C. S. Fondů, Key Investments či Zbrojovky Brno.
  • Ovládal zkrachovalé peněžní domy Ekoagrobanka a První slezská banka. Za její vytunelování byl odsouzen k podmíněnému trestu.
  • V prosinci 2007 mu okresní soud v Litoměřicích prokázal, že poškodil zájmy akcionářů Českého národního investičního obchodně–podnikatelského fondu o víc než 28 milionů korun.
  • V lednu 2016 bylo zahájeno jeho trestní stíhání jako obviněného ze způsobení úpadku, z poškození věřitele, zvýhodnění věřitele, zasahování do nezávislosti soudu, z účasti na organizované zločinecké skupině a podvodu ve prospěch této skupiny v kauze Via Chem Group.
  • V dubnu 2016 byl propuštěn na kauci (údajně činila 15 milionů) z vazby a dostal zákaz vycestovat z republiky.

Fotogalerie
36 fotografií