Navýšení rozpočtu pod dvě procenta v pondělí dopoledne jednomyslně schválila rada hlavního města. „Rozpočet je vyrovnaný a výhledově je přebytkový. Jsme velice konzervativní, co se týče daňových příjmů hlavního města Prahy, tak očekáváme nárůst 1,6 procenta. V tom se zásadně lišíme od ministerstva financí, které počítá s násobným nárůstem daňových příjmů. My se chystáme na pokles ekonomiky, případně ochlazení růstu,“ vysvětlil Vyhnánek.

Praha musí přidávat

Na běžné výdaje Praha počítá s 64,8 miliardami korun, které narostly o 5,508 miliardy korun. V těch se počítá i s rezervou na projednávané celorepublikové navýšení platových tabulek pro zaměstnance. Hlavní město si proto připravilo na rostoucí platy v roce 2020 až 443 milionů korun a kvůli diskutované změně financování školství má rezervu 300 milionů korun.

Dluhy se platí

Co se týče hrazení pražských dluhů, tak Vyhnánek očekává, že na konci roku 2020 budou dluhy činit 18,2 miliardy korun. Součet rezerv na dluhovou službu je 8,1 miliardy. „Splácíme své dluhy, snižujeme zadluženost hlavního města Prahy, rozpočet obsahuje splátku jistin úvěrů od Evropské investiční banky v částce 763 milionů korun,“ říká Vyhnánek. 

Na investice letos půjde 16,8 miliardy korun, což je o 2,3 miliardy více než v předchozím roce. Téměř třetinu spolknou investice do dopravy, kdy 250 milionů korun bude stát výstavba P+R na Černém Mostě nebo 120 milionů korun nová Trojská lávka. V rozpočtu hlavního města pak není významná položka 1,5 miliardy korun na výstavbu metra linky D, kterou hradí Dopravní podnik. V běžných výdajích pak spolkne 16,8 miliardy městská hromadná doprava a 4,6 miliardy TSK.

Školy a opravy

Druhý největší „žrout“ peněz v pražském rozpočtu je školství, mládež a sport, které v běžných výdajích má 17,7 miliardy korun, i když 14,7 miliardy v průběhu roku 2020 Praha od ministerstva školství a tělovýchovy dostane. Letos na investice půjde do školství zhruba 1,4 miliardy korun, kdy 84 milionů korun putuje na výstavbu školy ZŠ Zličín. Na rekonstrukce a údržby škol je určeno 761 milionů korun. 

Velkými „jedlíky“ jsou i městské části, kterým běžné výdaje stoupnou o 124 milionů korun na 4,98 miliardy korun. Jen na samotné navýšení platů zaměstnanců státní správy poputuje o 44 milionů víc, celkově tedy 949 milionů korun. Městské části mohou v průběhu roku 2020 očekávat rozpuštění investiční rezervy 500 milionů korun. A je nachystaná i rezerva 300 milionů korun na spolufinancování projektů EU.  

Výsledný návrh rozpočtu se nelíbí opozičním zastupitelům. „Koalice se chvástala, jak bude seškrtávat běžné výdaje a ty místo toho v příštím roce o více jak 5,5 miliardy naopak stoupnou. Opačným trendem se zase vydaly prostředky na investice – meziročně klesají. Vnímám to tak, že současné vedení v podstatě rezignovalo jak na velké investice, tak na hledání úspor,“ uvedl předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Patrik Nacher.