Ať už se ubytujete kdekoliv, máte to k jedné ze stanic maximálně 300 metrů pěšky.

Taurská runda

To, v jak dokonalé poloze se městečko nachází, si uvědomíte až na jedné ze zdejších sjezdovek. Kromě klasického značení podle obtížnosti tu totiž najdete i značení směru takzvaného Tauernrunde, Taurského okruhu. Ten měří přibližně 12 kilometrů a obkružuje městečko kolem dokola. A kroužit tu můžete bez stresu a podle libosti. Když vás zastihne večer na odvrácené straně okruhu, cesta k hotelu od stanice lanovky se vám prodlouží jen o pár set metrů.

Zavaleni sněhem

Zmiňovaná sněhová mísa zajišťuje městečku i poměrně stabilní přívaly přírodního sněhu. A tak tu s téměř železnou pravidelností několikrát za sezónu zapadají tak, že se musí příjezdová cesta na několik hodin uzavřít a prokopat. Už před sto lety si unikátnosti místa všimla armáda, která zde trénovala, a mezi světovými válkami i první lyžaři, díky nimž vlastně celé město vzniklo. Předtím tu nebylo téměř nic.

Unikátní přírodní podmínky a jistota přírodního sněhu sem přilákaly třeba i štáb natáčející film Help! s legendárními The Beatles. A řada místních se stala ve filmu komparsisty. Na jednom ze svahů tu najdete i památník, který na lokaci upozorňuje, ale daleko lepší je zeptat se večer v aprés-ski. Prakticky každý tu zná někoho, kdo by mohl vyprávět.

Světoví rekordmani

Obertauern, hotelové městečko od října do května zasypané sněhem, má zvláštní atmosféru. A tak není divu, že si ho pro svůj rekord v roce 1999 vybral Christian Flühr, který zde jezdil na lyžích nonstop 68 hodin a 23 minut. No, jestli se vám to zdá hodně, věřte, že ten samý člověk v roce 2008 v tyrolském Ötztalu dokázal nonstop lyžovat 264 hodin. Částečně i díky tomu, že si při desetiminutové jízdě na lanovce vždycky trochu schrupnul.

Tím ale Obertauern o své rekordy nepřišel. Štafetu tu převzal majitel jedné ze zdejších lyžařských škol, Hermann Koch, který na svazích okolo Obertauern nasbíral už pět zápisů do Guinessovy knihy rekordů. Nebylo to ale na lyžích, nýbrž na snowbiku, jakémsi bicyklu, který má místo kol lyže. Můžete si ho v jeho škole zapůjčit, a naučit se na něm jezdit.

Nejprudší svah

A je tu ještě jeden rekord, který místu těžko někdo sebere. Kolem dokola Obertauern najdete celých 100 kilometrů sjezdovek, které obsluhuje 26 lanovek. A většina z nich jsou modré (cca 59 km) a červené (37 km), kde se dosyta a bezpečně vyřádí malí lyžaři a začátečníci i lyžařští profíci. Mezi zbylými 4 kilometry černých se ale skrývá unikát, který už od pohledu vystraší i ty zkušené.

Impozantní Gamsleiten II se totiž z protějšího svahu jeví jako naprosto kolmá stěna. A moc daleko od pravdy ten pocit není. Má 1300 metrů délky a sklon 100 %, takže je prudší než vyhlášená Harakiri z Zillertalu nebo Myší díra z Kitzbuehlu. A navíc je neupravovaná, takže se na ní vytváří přes den docela slušné muldy, které ve spojení s brutálním sklonem prověří techniku i toho nejlepšího lyžaře či snowboardisty.

Zatímco na jiných jde o lyžařskou čest, tady už jde opravdu o zdraví. Kolem prochází příjemná červená sjezdovka Gamsleiten I, a v docela nenápadném místě tu můžete nasednout na dvousedačku, která vás vyveze až mezi kamzíky.

Problém je v tom, že ještě těsně pod ní, vypadá Gamsleiten II jako docela pohodová záležitost, kterou zkouší kde kdo. A jeví se tak ještě těsně před vrcholem. Teprve když sesednete na větrem ošlehaném štítě a svah se pod vámi propadne až do údolí, zjistíte, že jediná cesta zpět vede dolů. A sundat si lyže či snowboard a pokusit se sejít pěšky, je mnohem nebezpečnější, než zůstat s ostrou hranou zaříznutou do ledového svahu. Takže se zakousnete a jedete, hranami obkreslujete vyježděné muldy, a jakmile ztratíte rytmus či zachybujete, zmizíte dolů v chuchvalcích sněhu a snažíte se brzdit vším možným.

Výhra v truhle

Tenhle kopec je každoročně i dějištěm jiného adrenalinového zážitku. Takzvaný Gamsleiten Kriterium je soutěž, při které se na vytyčeném místě na sjezdovce pod tímto legendárním svahem zakope několik truhliček a několik stovek lidí se je naráz pokouší najít. A věřte tomu, že se lopatky v jejich rukách míhají hodně zdatně. V truhličkách totiž můžete najít třeba klíče od nového bavoráku, poukazy na dovolenou a další hodnotné ceny. Tuto lyžařskou sezónu se hledání pokladu bude konat 18. dubna 2020.

VIDEO: Impozantní Gamsleiten II v Obertauernu

Video
Video se připravuje ...

Impozantní Gamsleiten II v Obertauernu