Ordinace praktického lékaře v Malešicích byly v podstatě kanceláře bez možnosti speciálního vyšetření. Nebyl tady ani rentgen," vysvětlovala starostka městské části Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA), že je uzavření výhodné nejen pro město, ale i pro občany, kteří získají lepší péči ve vinohradské nemocnici.

Provoz na jednom místě je prý výrazně ekonomičtější, poněvadž většina pacientů stejně z polikliniky směřovala právě do nemocnice. Tu magistrát hodlá podpořit částkou tří milionů korun. Rada MČ Prahy 10 na chod  špitálu také přispěje, částku schválí na radě v pondělí, jednat by se mělo o 300 tisíc korun. „Počítali jsme, že se náklady pro nemocnici budou pohybovat okolo osmi až deseti milionů korun," sdělil ředitel FNKV Petr Arenberger.

Město letos přispělo 22 milionů na síť lékařských pohotovostních služeb v metropoli. Suma na příští rok ještě nebyla schválena radou. Na tiskové konferenci zazněl od radní Mileny Johnové (Praha Sobě) návrh na sumu 35 milionů korun, kterými by město pomohlo zvýšit zkvalitnění služeb.

S dlouhým čekáním má zatočit aplikace

Na základě budoucího zvýšení náporu ve FNKV otevřou novou pohotovost pro děti a rozšíří pohotovost pro dospělé. Do kontaktu se tady pacienti znovu dostanou i s částí zdravotnického personálu z Malešic. Čekací doba by se tak neměla výrazně lišit, i když už teď si pacienti mají stěžovat i na pětihodinové sezení v čekárně.

Magistrát si klade pro příští rok za cíl vytvořit aplikaci, která by s dlouhým vysedáváním v ordinacích zatočila. „Chtěli bychom, aby systém informoval pacienty, kde je čekací doba nejnižší," sdělila Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

Fotogalerie
13 fotografií