Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turisté se po teroru vrací do Egypta, země rekordně vydělala. Ministryně: Je bezpečněji

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2019
09:46

Počet turistů v Egyptě se vrací po letech nepokojů na úroveň roku 2010 a příjmy z turistiky v loňském fiskálním roce vystoupily na rekordních více než 12,5 miliardy USD (přes 288 miliard Kč). V rozhovoru s televizí Bloomberg to řekla egyptská ministryně cestovního ruchu Ranja Mašátová.

Vláda se snaží turistiku podpořit, protože je důležitým zdrojem deviz. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu (HDP) Egypta podílí asi 15 procenty, otřáslo jím však povstání v roce 2011 a řada útoků v dalších letech zaměřených na turisty, včetně sestřelení ruského letadla na Sinaji zhruba před čtyřmi lety.

Bodným ranám podlehla i Češka Lenka (†36), účetní z Rakovnicka, kterou útočník pobodal na pláži v Hurghadě.

Protože se bezpečnost v Egyptě zlepšila, turisté se začali vracet. Británie pak také zrušila doporučení pro komerční aerolinky, aby nelétaly na Sinaj. Vláda podle Mašátové přijala nové, přísnější standardy pro ubytování a zvýšila propagaci země. Egypt se podle ní snaží rozvinout nové možnosti mimo kulturní památky, slunce a moře.

„Dnešní turisté hledají zážitky, rozmanitost nabídky a snaží se být součástí místní komunity,“ uvedla ministryně a upozornila na turistickou trasu poblíž letoviska Hurgada, která je dlouhá 170 kilometrů. Velkým lákadlem by podle ní mělo být velké egyptské muzeum, které má být příští rok otevřeno blízko pyramid v Gíze.

Alena Slonkov ( 22. listopadu 2019 12:27 )

Damir55:Vy to máte tak trochu v hlavě vymleté.Jen jestli vůbec vy dodržujte naše zákony.Nikdo vám neříká aby jste někam jel.To je každého volba kde jede.

Zobrazit celou diskusi