Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eliška se narodila mrtvé mamince (†27): Pro tátu Vojtu vybrali 2,5 milionu!

Autor: rc - 
21. listopadu 2019
18:31

Tragédie mu během těhotenství vzala milovanou manželku, díky brněnským lékařům se však alespoň dočkal nenarozené dcerky. Ti totiž zvládli udržet její maminku Evu (†27) po mozkové mrtvici při životě na přístrojích po dlouhých 117 dní, aby Eliška mohla co nejvíc povyrůst v jejím těle. Policista Vojtěch (27), který se kromě dcerky Elišky stará ještě o tříletého synka Matěje, se navíc dočkal dalšího zázraku. Kolegové pro něj a jeho děti založili sbírku, ve které se podařilo vybrat neuvěřitelnou částku.

Policista Vojtěch z Třebíče našel koncem dubna svou manželku Evu ležet doma bezvládnou. Zavolal okamžitě lékařskou pomoc, sedmadvacetileté Evě však praskla žíla v mozku a při převozu prodělala mozkovou smrt. Tehdy byla v pouhém 16. týdnu těhotenství, lékařům z brněnské nemocnice se ale podařilo neuvěřitelných 117 dní udržet její tělo na přístrojích a 15. srpna přivedli na svět zdravou holčičku Elišku!

Rodina tak sice přivítala nový přírůstek, Vojtěch a tříletý Matěj se však museli rozloučit s milovanou manželkou a maminkou. Policejní kynolog zůstal na výchovu dětí úplně sám. „Je to pro něho těžké. Je matkou i otcem na plný úvazek. Miminko je stále malé. Podporuje ho hlavně také jeho rodina. A Vojtěch za veškerou podporu i finanční všem moc děkuje. Péči zvládá velmi dobře. O děti se stará sám a je na mateřské dovolené. Byl to silný chlap, svou partnerku po celou dobu podporoval. U nás má vždy dveře otevřené,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková pro TN.cz.

Velkou podporou jsou Vojtěchovi jeho kolegové, kteří již v červnu vyhlásili veřejnou sbírku. Ta měla původně skončit na konci července, ovšem poté, co se veřejnost dozvěděla o narození Elišky, se zvedla velká solidarity a Nezávislý odborový svaz Policie České republiky sbírku prodloužil. Nakonec se podařilo v ní vybrat astronomickou částku 2,5 milionu korun, která snad Vojtovi a jeho dětem pomůže překonat nelehké období.