Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senior (75) zkolaboval za volantem: Všímavý policista mu zachránil život

Praporčík Petr Slivoně z Plané
 (Autor: Policie ČR)
Autor: chal - 
21. listopadu 2019
15:11

Pomáhat a chránit. Ukázkově podle tohoto hesla se zachoval praporčík Petr Slivoně z obvodního oddělení v Plané na Tachovsku. Policista totiž zřejmě zachránil život seniorovi, který zkolaboval za volantem svého vozu. Díky všímavosti a rychlému zásahu praporčíka Slivoně se důchodce dostal včas do nemocnice.

Pro policistu začal čtvrtek 3. října jako jiný běžný pracovní den. Dopoledne vyjel k šetření případu, ze kterého se vracel krátce po desáté hodině. Během cesty zpátky na oddělení si ale na křižovatce ulic Plzeňská a Dukelských hrdinů v Plané všiml něčeho podezřelého.

Šlo o osobní vůz, který čumákem nepřirozeně zasahoval do křižovatky. Jeho řidič na první pohled vypadal, že jen v autě něco hledá. Praporčíku Slivoňovi se ale něco nezdálo.

„Policejní intuice nenechala Petra Slivoně místem jen tak netečně projet, aniž by se přesvědčil, co se stalo,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Praporčík se o kousek dál se svým vozem otočil, vrátil se ke křižovatce a šel za řidičem.

Po nahlédnutí do auta bylo policistovi okamžitě jasné, že senior za volantem má zdravotní potíže. Řidič bezvládně „visel“ na bezpečnostním pásu, přes který byl přepadlý k pravé straně. Praporčík proto neváhal, otevřel dveře a nahmatal muži tep. Byl slábnoucí a nepravidelný.

„Policista proto bezvládného muže vyprostil ven, skrze linku tísňového volání 155 volal rychlou záchrannou službu a začal okamžitě poskytovat první pomoc včetně srdeční masáže,“ okomentovala mluvčí kolegův postup.

Po chvíli na místo dorazil i lékař se zdravotní sestrou, které z nedaleké polikliniky zavolali kolemjdoucí, a s policistou se v srdeční masáži až do příjezdu sanitky střídali. Senior pak skončil v péči lékařů v nemocnici. „Jak je policistům známo, muž se v tuto chvíli již zotavuje, a tak mu přejí hodně zdraví a co nejrychlejší návrat domů,“ uzavřela Jiroušková.

Lví podíl na tom má právě Petr Slivoně. Nebýt jeho všímavosti a „policejního instinktu“, příběh by rozhodně nemusel mít dobrý konec.

Zobrazit celou diskusi