Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Natočili si znásilnění 18leté dívky. Soud je poslal na 3 roky za mříže s pokutou 145 tisíc

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
17:52

Trest tří let a tří měsíců vězení uložil dnes španělský soud dvěma mužům, kteří spolu s dalšími třemi kamarády v roce 2016 znásilnili v Pamploně osmnáctiletou dívku. Za znásilnění všech pět mužů soud potrestal již v červnu, nyní dvěma z nich uložil dodatečný trest za to, že si násilný čin natáčeli a fotili na mobily. Případ pětice, která si říkala La Manada (Smečka), vyvolal loni ve Španělsku masové demonstrace proti násilí na ženách.

Soud v Pamploně dnes oběma mužům za sedm videí a dvě fotografie, které pořídili během znásilnění, uložil kromě trestu tří let a tří měsíců za mřížemi také pokutu 5670 eur (145.000 Kč).

V červnu nejvyšší soud čtyři členy Smečky odsoudil na 15 let vězení a pátému uložil 17letý trest, neboť oběti po znásilnění ještě ukradl mobilní telefon a zastrašoval ji. Nejvyšší soud tehdy zároveň změnil původní kvalifikaci činu ze zneužití na znásilnění. Rozhodl rovněž o zvýšení odškodnění pro oběť na 100.000 eur (asi 2,6 milionu Kč).

Všech pět pachatelů zadržela policie v červenci 2016 v Pamploně krátce poté, co se násilného činu společně dopustili při oslavách svátku svatého Fermína. Loni je soud nejprve odsoudil za zneužití; znásilnění se podle něj nedopustili, neboť se neprokázalo fyzické násilí. To vyvolalo ve Španělsku vlnu odporu a masové demonstrace.

Čtyři z pěti mužů v současnosti čelí obžalobě kvůli sexuálnímu zneužití další ženy v Andalusii v roce 2016. Prokuratura požaduje trest sedmi let odnětí svobody pro každého z nich. Také v tomto případě si podle listu El País muži čin nahrávali na mobilní telefon. Právě kvůli nálezu videa v zabavených telefonech po zadržení pětice v severošpanělské Pamploně začala policie čin z jihu Španělska vyšetřovat.

Zobrazit celou diskusi