Avokádo roste na stromě hruškovce přelahodného. Jedná se o stálezelený strom z čeledi vavřínovité, který roste především v teplém a vlhkém podnebí. Původem pochází z jižního Mexika. Hruškovec přelahodný dorůstá výšky 15–20 metrů a má mohutnou korunu, v níž se za rok urodí přes 100 kusů plodů avokáda. Z botanického hlediska se jedná o ovoce, ačkoliv nemá sladkou, ale spíše ořechovou chuť a obsahuje jen velmi málo cukru. Naopak je zdrojem velkého množství tuků a kvůli tomu je velmi kalorické. 100 g avokáda obsahuje asi 15 g tuků a 220 kcal. Přesto se hodí pro dietu, protože tuky jsou kvalitního rostlinného původu a plod navíc obsahuje řadu minerálních látek – draslík, hořčík, měď a fosfor.

Nejlepší je avokádo konzumovat v syrovém stavu. Pokud je správně zralé, dužina se snadno vydlabe a rozmačká na lahodnou pomazánku. Tradičním receptem z avokáda je mexické guacamole. Půlky avokáda se hodí také pro naplnění různými ingrediencemi.