Škola tu funguje přes 20 let, dosud zde byla v nájmu. Gymnázium se na městskou část opakovaně obracelo s požadavky na rekonstrukci a další investice do areálu. Některé opravy uskutečnil nájemce na své náklady, proto s radnicí jednal o prodeji, vyplývá z důvodové zprávy.

Podle zastupitelky Jany Nowakové Těmínové (TOP 09), která materiál předložila ke schválení, není toto území pro výstavbu vlastní školy, případně přestavbu gymnázia na základní školu, vhodné. Podle územního plánu jde o plochu veřejné vybavenosti. Nedal by se proto předpokládat velký zájem o odkup areálu jinými investory, uvedl Doležal.

Havel a princ Charles

Prodej školy Praha 9 projednávala již dříve, nyní se k věci vrátila, protože podle místostarosty Tomáše Portlíka (ODS) začalo anglické gymnázium hledat před půl rokem jiný objekt. Gymnázium má podle něj pro Prahu 9 velký význam mimo jiné proto, že patrony školy se při jejím založení stali britský princ Charles a Václav Havel. „Nechtěli jsme prodávat do té doby, než bylo na dohled, že budeme moct školu U Elektry stavět,“ doplnila Nowaková Těmínová.

Opoziční zastupitel Václav Vislous (Piráti) navrhoval, aby byl prodej nejprve projednán na finančním výboru. Pro svůj návrh ale nezískal podporu. Plánovaná škola U Elektry by měla sloužit zhruba 720 žákům základní a asi 70 žákům mateřské školy. Součástí areálu bude tělocvična a jídelna. Hodnota stavby je podle projektové dokumentace odhadována na více než 300 milionů korun.