Milovníci současné architektury jistě znají již ikonickou benzinovou pumpu, kdy na třech úzkých stožárech stojí tři obři betonové talíře, které kryjí tankující automobily. Propojené talíře jsou osvětlené LED světly a jsou v nich vlisovaná čísla stojanů.

Umnou práci architektů podle serveru Forbes.cz zkopírovali i čeští podnikavci, kteří na pozemcích společnosti Tived a provozované firmou Gragnani Invest nechali postavit velmi podobný objekt. „Zjistili jsme to úplně náhodou, když nám naši nejbližší přátelé začali posílat fotky té benzinky a mysleli si, že je naše,“ řekl pro server Forbes.cz spoluautor Jerry Koza s tím, že nechápe, jak mohli jejich dílo zkopírovat. 

Předběžné opatření

Architekti proto neváhali, nechali si vytvořit několik nezávislých odborných posudků a obrátili se na soud s prosbou vydání předběžného opatření, aby se situace nezhoršovala. Po majitelích libeňské čerpací stanice však nežádali odškodné, ale polepení sloupů vysvětlujícím textem, překrytí čísel a otočení LED světel směrem dolů. Městský soud jim předběžné opatření za čtyři dny vydal.

„Upozornění: Architekti MgA. Jaroslav Koza a MgA. Adam Jirkal z ateliéru SAD s.r.o. se autorsky nijak nepodíleli na přípravě návrhu této čerpací stanice. Tato čerpací stanice není jejich autorským dílem ani pro stavbu této čerpací stanice neudělili licenci. Toto upozornění je zde umístěno na základě předběžného opatření vydaného městským soudem v Praze,“ stojí v informativní ceduli na sloupu. 

Nic nekopírujeme

Zástupce Gragnani Investu Zdeněk Kodýtek pro server Forbes.cz vyvrátil, že by byla jejich pumpa plagiátem té slovenské: „Nejsme nějací Vietnamci ze Sapy, abychom dělali tenisky Abibas. Nic jsme nekopírovali. Všechno je jinak,“ uvedl. Pokud by k předběžným opatřením nesáhli hrozila by jim podle právního zástupce ateliéru Jana Šturma pokuta od exekutorů v krajním případě zbourání stavby. 

Nyní obě strany podle PR manažérky architektonického studia SAD Kamily Vodrážkové jednají. Studio má totiž ještě dostatek času, aby celou kauzu podstoupilo soudu: „Není naší motivací dát celou věc k soudu. Chceme tu situaci řešit,“ sdělila pro Blesk.cz s tím, že jednání o vyrovnání probíhají v těchto hodinách a dnech. 

Fotogalerie
10 fotografií