Kdy zažádat o půjčku?

Možná jste se ocitli ve finanční tísni a nutně potřebujete půjčit peníze. Nejprve ale zvažte, zda je půjčka jediné řešení. Sedněte si a zapište si vaše měsíční výdaje za bydlení, dopravu, jídlo a další aktivity a zkuste najít místo, kde se dá ušetřit. Pamatujte, že výše možné měsíční splátky by nikdy neměla přesáhnout rozdíl mezi příjmy a výdaji. Také dobře zvažte, od jaké společnosti si chcete úvěr vzít. Zajímejte se nejen o celkové náklady na půjčku – tedy o takzvané RPSN, nejenom o úrokovou sazbu.

Pojištění platební neschopnosti

Pojištění schopnosti splácet už vám většinou banka sama nabídne přímo je sjednanému úvěru. Kdy se vyplatí toto pojištění platit? Co když se něco stane a my nebudeme schopni finanční závazek dále platit? Může nám pomoci fakt, že jsme pojištěni? To vše záleží na smlouvě, kterou jste podepsali. Vše totiž stojí na rozhodnutí, za jakých podmínek pojistku uzavřete. Dnes je výhodou to, že za pojištění nezaplatíte závratné částky. V závislosti na výši půjček to zpravidla je několik desítek až stovek korun měsíčně. Cena se také určuje podle toho, jaký typ pojištění vlastně zvolíte. V některých případech to může být jenom nejlevnější základ, v jiných případech už skutečně plnohodnotná pojistka spojená s tím, že získáte tu nejvyšší finanční ochranu.

Co vše pojištění kryje?

Pojištění schopnosti splácet může najednou krýt až několik rizikových situací, které mohou vaši platební morálku ohrozit. Banky mnohdy spolupracují s pojišťovnami a nabízí speciální balíčky, které kombinují krytí na smrt, invaliditu, pracovní neschopnost či ztrátu zaměstnání.

Jaké pojištění je nejdražší?

Mezi nejdražší pojištění je takzvané rozšířené pojištění, které vás ochrání před ztrátou zaměstnání či dlouhodobé nemoci. Ptáte se proč? Je to jednoduché - právě těchto klientů je nejvíce. Nejlevnější je pak základní varianta - tedy pojištění, které v sobě obsahuje riziko úmrtí a invalidity III.stupně.

Ochrana netrvá věčně

Pojištění vám pomůže zaplatit jen určitý počet splátek. U většiny případů tak platí, že při ztrátě práce či v důsledku dlouhodobé pracovní neschopnosti za vás pojišťovna uhradí maximálně 12 měsíčních splátek. V případě invalidity se obvykle jedná o 4 až 18 splátek. Jestliže ale nedojde ke zlepšení zdravotního stavu a invalidita bude trvalá, pojišťovna by měla doplatit zbytek celého úvěru. Vždy je ale dobré si pečlivě prostudovat podmínky smlouvy a to včetně poznámek pod čarou.