Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocná Slováčková přivedla na vyšetření prsu další Češky. Znamená bulka hned nádor?

Autor: ula - 
20. listopadu 2019
06:10

Rakovinou prsu v Česku ročně onemocní sedm tisíc žen. Na prevenci chodí pouhých 61 procent z nich. Odborníci se shodují na tom, že zájem o vyšetření stoupá hlavně ve chvíli, kdy onemocní známá osobnost. Češky nyní žene do mamografických center hlavně případ mladé herečky Anny Slováčkové (24). Podle Aleny Bílkové z Mammacentra Budějovická není obvyklé, aby rakovinou prsu onemocněla tak mladá žena. Naopak upozornila, že rakovina se nemusí projevit pouze nahmatáním bulky a vyvrátila mýty, které se šíří o mamografu.

„Pokud onemocní celebrita, způsobí to zájem o vyšetření zejména u mladých žen, které se začnou více zajímat o svá prsa a chtějí, aby se u nich rakovina vyloučila. Nejvíce se ženy hrnuly na vyšetření v roce 2013, kdy se objevila zpráva, že herečka Angelina Jolie podstoupila oboustrannou ablaci, tedy odstranění obou prsů,“ řekla v Epicentru Alena Bílková, vedoucí lékařka Mammacetra Budějovická v Praze.

Podle Bílkové táhnou i příklady, kdy někdo onemocní v rodině, případně nějaká kamarádka.

Video  Epicentrum - Rakovina prsu  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Expertka: Ideální samovyšetření je po menstruaci

„Onemocnění u tak mladých žen, jako je Anna Julie Slováčková, je velmi vzácné, ale může se to stát. U nás v centru jsme měli pacientku, které bylo 21 let, když onemocněla rakovinou,“ upozornila lékařka  s tím, že u mladých žen může nádor růst velmi rychle. Pokud si tedy nahmatá bulku, je dobré, aby na vyšetření šla.

Více než polovina žen onemocní mezi 55 až 75 lety, ale už od 40 let se začíná počet nemocných zvyšovat. Lékařka proto nabádá, aby se ženy jednou měsíčně samovyšetřovaly, nejlépe po menstruaci.

„Mám rakovinu, ale v rodině nikdo nemocný nebyl“

Často se hovoří o tom, že větší riziko onemocnění je u žen, v jejichž rodině se už onemocnění projevilo. Nemusí to být ale pravda. Asi u 15 procent žen je příčinou genetická dispozice, která může být prokázána pouze genetickým vyšetřením.

„U některých rodin je vyšší výskyt rakoviny prsu, přesto tam není prokázána genová mutace. Ale dost často mladé ženy, u kterých zjistíte rakovinu prsu, tak většinou říkají, že u nich v rodině nikdo neonemocněl. Pak se u nich provádí genetické vyšetření a může se zjistit, že jsou nositelkami genové mutace. Mohou být i nositelkami mutace, ale rakovina se u nich neprojeví,“ vysvětluje Bílková.

Stres a svědění

Ve vyspělých zemích je výskyt rakoviny prsu mnohem častější. Příčinou onemocnění rakovinou prsu může být životní styl, stravování, ale také stres nebo i obezita.

Nejčastějším ukazatelem, že není něco v pořádku, je bulka, kterou si žena nahmatá. Neměly by se podceňovat ani další projevy, jako je krev vytékající z bradavky, pohmatový nález v podpaží, zarudnutí prsu, zesílení kůže na prsu, nebo i svědění.

„Spousta žen chodí s tím, že je bolí prsa, ale jsou to většinou hormonální změny. Rakovina většinou nebolí, ale nelze to tvrdit s jistotou, bolet může,“ říká Bílková. Zároveň uklidňuje ženy, které si bulku najdou.

„Neznamená to hned, že je to rakovina. Většina těch nálezů jsou např. nezhoubné nádory nebo cysty,“ dodává lékařka.

Je mamograf škodlivý?

Stále častěji se lékaři setkávají s tvrzením, že mamograf je škodlivý. „Ženy se bojí hlavně záření. Ale to jsou velmi nízké dávky, kdy je záření minimální. Navíc přístroje jsou sledovány Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a musí splňovat velmi přísné požadavky. Navíc jsou prováděny zkoušky, které se pravidelně opakují,“ vyvrací mýtus Alena Bílková a upozorňuje: „Větší riziko je vyhýbat se mamografickému vyšetření.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa