Jen těžko si lze představit, jak příšerné pocity si musela prožít teprve pětiletá Sofinka 16. dubna. Dva muži tehdy přijeli stříbrným volvem k domu v ulici Vlasty Průchové a babičce, která s dívenkou právě vyšla před bránu, náhle vytrhli dítě z náručí. Utekli s ním k nedalekému náměstí, naložili ho do auta a ujeli.

V tom nejspíš čekala matka dívenky, která s ní měla soudně zakázaný styk. S bývalým partnerem, otcem Sofinky, se tou dobou o dceru už dva roky soudně přetahovali. Policisté pak zadrželi ženu s holčičkou na vídeňském mezinárodním letišti, odkud údajně chtěla i s dívkou odletět přes Amsterodam do Keni. Podle trestního zákoníku se zavlečení dopustí člověk, který jiného člověka zavleče lstí, hrozbou násilím či násilím buď do ČR, nebo naopak do jiného státu. Trestná je už samotná příprava tohoto činu.

Únoscům je podle policie 20 a 41 let, mladší je údajně nevlastním bratrem unesené dívky. Prvního z nich zadržela policie na benzinové stanici na dálnici D1, druhého na vlakovém nádraží na Krnovsku.

Soud dítě letos v lednu svěřil předběžným opatřením jiným rodinným příslušníkům. Po svém zadržení žena skončila v české vazbě. O podání obžaloby bude rozhodovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského hrozí obviněným až 12 let vězení.

Fotogalerie
10 fotografií