Na vedlejším pozemku mu místo plánované rodinné vilky začala růst obří stavba připomínající spíše ubytovnu. Pan Novotný se právem obával, že mu stavba zastíní pozemek, a tím zlikviduje jeho 55 let provozované zahradnictví. „Ta hrůza měla mít přes 12 metrů a já bych tu nemohl nic pěstovat,“ vysvětlil důvod svého sporu se sousedem.

„Vy už tu stejně dlouho nebudete...“

A byla to především nevhodná poznámka budoucích sousedů, která v panu Novotném odstartovala chuť bojovat. „Když tu byli na obhlídce, tak jsem se jich ptal, co to tu bude. Řekli, že hudební studio, ale na to jsem jim neskočil. Tak mi řekli, že sem sestěhují všechny svoje příbuzné ze Slovenska. No a když odcházeli, dodali: »Pane Novotný, vám by to už mohlo být jedno, už tu stejně dlouho nebudete.« A to mě totálně vytočilo,“ vzpomíná.

Povolili – odvolali

A tak se zahradník rozhodl na věc podívat. „Proti stavbě jsme se se sousedy odvolali. Na úřadě jim stavbu povolili, pak zas zakázali. Takhle jsme se handrkovali. Majitelé navíc pořád projekt měnili. A pak z úřadu v Jesenici odešli dva úředníci, kteří jim projekt opakovaně povolovali,“ vzpomíná pan Novotný.

11. září letošního roku pak obdržel Rozhodnutí zamítnutí žádosti o dodatečné povolení stavby. „Mají to zastavený, musí to zbourat. To se jim nechce, a proto se odvolali na kraj. Tak jsme vyvrátili jejich důvody a přes podatelnu to taky podali na kraj.“