Expozici si prohlédnou při nedělních oslavách výročí sametové revoluce pozvaní hosté. Pro veřejnost se tunel otevře v pondělí 18. listopadu. Současně se od pondělí otevře v obou budovách několik výstav k výročí sametové revoluce.

Podle Národního muzea svou technologickou a projekční povahou nebude mít expozice v podzemní chodbě v Evropě obdoby. „V architektonické části čeká návštěvníky fascinující cesta časem, protože se budou moci podívat na to, jak rostlo Václavské náměstí. Před očima jim budou mizet malé domy, které budou nahrazovány většími, budou se proměňovat styly, přijde válka, komunistická šeď a pak naše současnost. Je to zrcadlo dějin, architektura je ale důležitá, protože výborně zrcadlí ambice doby,“ řekl kurátor jedné z částí expozice Richard Biegel.

Expozice se jmenuje Momenty dějin. „Je výjimečná především svou velikostí, instalace je dlouhá 56 metrů a je druhou největší multimediální instalací na světě. Obraz je generován sestavou projektorů, která se na každé stěně skládá z 19 spojených bezešvých synchronizovaných projekcí. Díky tomu vznikl filmový prostor hyperpanoramatického formátu,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Vlček, ředitel společnosti AVT Group, která zajistila pro expozici audiovizuální techniku. Instalace bude součástí dlouhodobých expozic muzea.

Výstava Sametová revoluce

V historické budově muzea se otevře výstava Sametová revoluce, která zahrne dobu od poloviny 80. let do prvních svobodných voleb v roce 1990. Přibližuje události druhé poloviny 80. let, které předznamenaly krizi ve společnosti i politice. „Současně ukazuje, jak komunistický stát nebyl schopný řešit základní problémy spojené s ekologií, rozvojem kultury anebo církevním životem,“ uvedl Marek Junek z NM. Ukáže tak třeba model Temelína, figurku Ropáka, předměty z Bytového divadla Vlasty Chramostové nebo první prezidentský slib Václava Havla.

Výstava Poprvé svobodně prezentuje plakátovou sbírku NM z let 1989 a 1990. Dobově podmíněné plakáty reflektují nikoli politické strany a ideologie, ale témata, která ve společnosti rezonují i dnes - tedy životní prostředí, život menšin nebo vyrovnávání se s minulostí. Plakátová sbírka muzea patří mezi nejbohatší v ČR a její pracovníci plakáty shromažďují třeba na demonstracích.

V den 30. výročí sametové revoluce se při otevření výstavy uskuteční videomapping na fasádu historické budovy s názvem Cesta ke svobodě. Promítat se bude od 19:30 a 22:00 vždy deset minut, tematicky je projekce zaměřena na pád železné opony. Vstup na výstavy a expozice NM, kromě výstavy Tutanchamon, bude od 18. do 24. listopadu zdarma.

Fotogalerie
11 fotografií