Před pavilonem, do něhož je situovaná výstava Komunikace 89, bude přistaven automobil VW Golf, který nepatřil nikomu jinému než prvnímu českému prezidentovi. Bude nejen k vidění, ale taktéž k nasednutí. A pozor! Václavu Havlovi v automobilu mohou zájemci sdělit a nahrát svůj vzkaz o tom, jak se Česká republika za těch uplynulých 30 let vyvinula, jak pečovala o svobodu slova.

Jako první se projektu zúčastnili například herec a scenárista Zdeněk Svěrák, dále také Bolek Polívka či jeden z klasiků Divadla Járy Cimrmana Marek Šimon. Dalšími řečníky se ale může stát kdokoliv, kdo bude chtít do vozu nastoupit. Nejzajímavější vzkazy z automobilu se pak stanou součástí připravovaného dokumentu, který bude z tribuny sparťanského stadionu promítán 24. a 25. listopadu.

Stroj času

„Osm dní po sametové revoluci 25. listopadu 1989 totiž symbolicky padla cenzura a nastala svoboda slova,“ upozorňuje autor projektu Komunikace 89, organizátor akce a v neposlední řadě taktéž ředitel Památníku ticha Pavel Štingl. „Zásadní otázkou je, jak jsme s touto svobodou zacházeli v průběhu posledních třiceti let a dnes. Proto jsme uvítali, když se objevila šance vytvořit z Havlova autentického autíčka pomyslný stroj času, ve kterém o tomto tématu může hovořit s Václavem Havlem velmi osobně každý, kdo k tomu má co říci.“ Volkswagen prvního prezidenta bude k vidění a k nasednutí v sobotu 16. listopadu od 13 do 18 hodin. Druhý den pak od 13 do 16 hodin. Kromě možnosti nahrání vlastního vzkazu bude pochopitelně možné se na místě i dozvědět i něco zajímavého o vozidlu, zrovna tak jako si i pořídit památeční foto vozidla, které Havel využíval v letech 1987 až 1990.

Fotogalerie
4 fotografie