Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žalobce žene exministra Bártu k soudu. Za odposlechy „Mazánka“ a „Kolibříka“

Aktualizováno -
14. listopadu 2019
10:46
14. listopadu 2019
10:30

Státní zástupce podal obžalobu v kauze vynesení odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Na posun v případu dnes upozornila Česká televize. V případu čelí od roku 2013 stíhání někdejší šéf Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta společně s policistou Janem Petržílkem.

Kauzu dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, jeho vyjádření ČTK shání. Dozorující státní zástupce případu Michal Muravský, který byl dnes pracovně u soudu s bývalým kriminalistou Luďkem Vokálem, informaci nepotvrdil a odkázal novináře na mluvčího zastupitelství. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci ČTK sdělila, že soud zatím tuto obžalobu neeviduje.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, v nichž se muži oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Odposlechy odhalují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba (BIS).

Bárta byl na podzim roku 2013 obviněn z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta BIS Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl. Petržílek, který v době svého zadržení vedl u protikorupční policie odbor analytiky a informatiky, skončil po zatčení ve vazbě. Bártu policisté stíhali na svobodě.

Bárta po zadržení uvedl, že se ničeho nezákonného nedopustil. Petržílek řekl, že BIS je jeho srdcová záležitost a nikdy by ji nezradil.

sorgedoktor ( 14. listopadu 2019 19:38 )

...Ja tomu teda rozumim tak,ze ty odposlechgy jsou ptotizakonne. ...Takze jinymi slovy tewm diskuznim prispevkum netozumi m

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa