Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Britové Keane jsou zpět! Víme, jak bude vypadat jejich pražská show

Autor: Hana Langrová - 
3. prosince 2019
19:00

Proslavili se jako kapela bez kytary a stala se z nich jedna z nejslavnějších britpopových skupin. Keane prorazili v roce 2004 deskou Hopes and Fears a hity jako Bend and Break, Everybody's Changing, Somewhere Only We Know a This Is the Last Time hrála všechna rádia. Pak ale přišel v roce 2013 rozpad. Teď jsou ale zpátky! Na comebackovém turné zastaví i v Praze 2. února 2020 ve Foru Karlín. Jak bude vypadat jejich show, se dočtete v následujícím článku. Naše redaktorka navštívila jejich nedávný koncert v Royal Albert Hall v Londýně.

V hlavním městě Velké Británie jsou Keane doma a podařilo se jim dvakrát vyprodat legendární historický sál Royal Albert Hall. Přestože byl koncert na sezení, atmosféru fanoušci vytvořili nevídanou. Zpívali si s kapelou všechny texty, dokonce i ty z nové desky. Ovace nebraly konce a publikum s kapelou po celý koncert vedlo dialog.

Nové album dostalo na setlistu velký prostor. Zaznělo z ní osm skladeb, což je nejvíce ze všech desek. Celou show otevřel song You're Not Home s hypnotickým intrem. Na ty nejpovedenější kusy z aktuálního alba si ale příznivci ještě museli počkat. Jsou to bezesporu dva singly, které vyšly ještě před vydáním desky Cause and Effect - The Way I Feel a Love Too Much a k oběma skupina natočila povedené videoklipy.

Radost z hraní a nadšení

Z kapely prýštila radost z hraní a obrovská energie. Nebylo pochyb, že jsou rádi, že mohou být spolu zase na jednom pódiu.

Frontman Tom Chaplin lítal energicky po pódiu a prožíval každý tón. Jeho rozsah a precizní intonace je obdivuhodná. Možná i proto si ho kdysi zbývající členové Queen Brian May a Roger Taylor vybrali jako vokalistu na oslavu nedožitých 65. narozenin Freddieho Mercuryho, kde nejvíce zazářil v hitu It's a Hard Life.

Tim Rice-Oxley není klasický klávesák. Za klávesami energicky poskakuje a celý koncert řádí. Navíc právě on v kapele skládá ty nejúspěšnější popové hymny.

Nechyběl žádný zásadní hit

Během dvouhodinového alba zazněly všechny zásadní skladby jako Disconnected, Bend and Break, Silenced by the Night, Spiralling, Perfect Symmetry nebo Crystal Ball. Celkem si fanoušci užili 26 skladeb.

V Praze zatím Keane vystoupili pouze jednou, a to v listopadu 2012 ve Velkém sále Lucerny. O rok později v říjnu ohlásili rozpad kapely kvůli neshodám a odlišným představám o společném směřování.

Chaplinovy sólovky neměly moc úspěch

Zpěvák Tom Chaplin později vydal dvě desky a tu první v březnu 2017 přijel představit i do pražské Roxy. Jeho sólová kariéra nebyla tak úspěšná, jak si představoval, a comeback Keane na sebe nenechal dlouho čekat.

V prosinci 2018 jsou britští hudebníci zpět a v červnu jako předzvěst nového alba představují první singl The Way I Feel. Deska Cause and Effect vychází 20. října a jedou k ní evropské turné. Na jeho druhé části nechybí ani zastávka v Praze ve Foru Karlín 2. Února 2020.

Zobrazit celou diskusi