Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Greta našla odvoz z USA. Do Madridu ji vezmou řečnit australští youtubeři

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. listopadu 2019
10:00

Environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16) už má odvoz na klimatickou konferenci v Madridu, ze Spojených států do Evropy se dostane na palubě jachty youtuberů z Austrálie, kteří posledních 5 let věnovali plavbám kolem světa. Švédka zoufale sháněla ekologickou cestu do Madridu potom, co místo konference bylo na poslední chvíli změněno, původně se měla konat v Chile, informoval deník The Guardian.

Thunbergová v září vystoupila na klimatické konferenci v rámci Valného shromáždění OSN, které se každoročně koná v New Yorku. Její emotivní řeč vzbudila mnoho pozitivních i negativních reakcí.

Už do USA dorazila na jachtě, která za sebou nezanechává skoro žádnou uhlíkovou stopu a nezatěžuje životní prostředí. Podobně ekologický prostředek sháněla i pro cestu do Madridu.

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16) na palubě jachty La Vagabonde. Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16) na palubě jachty La Vagabonde. | ČTK/AP/Ben Finley

Po USA a Kanadě cestovala aktivistka v elektromobilu, který jí zapůjčil herec Arnold Schwarzenegger. „Taxi“ do Evropy sháněla pomocí svého twitteru. „Ukázalo se, že jsem vycestovala přes půlku světa na opačnou stranu,“ vtipkovala Thunbergová a požádala o pomoc.

Na jachtě místo kbelíku bude i záchod

Na její žádost odpověděli Australané Riley Whitlum a Elayna Carausuová, kteří Švédce nabídli, že ji do Madridu vezmou. Dvojice strávila posledních několik let plavbou kolem světa, videa z cest pravidelně sdílí na svém YouTube kanále. Dvojice cestuje se svým synem (11 měsíců) a profesionální jachtařkou Nikki Hendersonovou z Británie.

Skupina se plaví na 14metrovém katamaránu La Vagabonde s hydrogenerátorem a solárními panely, Thunbergovou ujistili, že ani jejich jachta nezanechává uhlíkovou stopu. Nalákali ji i na luxusnější aspekty, které jejich plavidlo, na rozdíl od lodi, na níž do USA připlula, má. Švédka bude mít k dispozici klasický záchod, při srpnové cestě do New Yorku musela chodit do kbelíku, který se pak vyléval přes palubu.

Thunbergová doufá, že to do Madridu stihne

USA opustí Thunbergová už ve středu, plavba ale může trvat i týdny, aktivistka však doufá, že se stihne zúčastnit konference OSN o změnách klimatu (COP25), která se od 2. do 13. prosince koná v Madridu. Thunbergová dlouhodobě odmítá cestování letadlem kvůli vysokým emisím skleníkových plynů, jež letadla produkují.

Vzhledem k tomu, že i zaoceánské lodě jsou velkými znečišťovateli životního prostředí, při cestě do USA se aktivistka rozhodla pro plavbu na závodní jachtě Malizia 2. Tu pohání energie z obnovitelných zdrojů a podle Thunbergové za sebou loď nezanechává žádnou uhlíkovou stopu.

Mladá aktivistka je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

kukuku ( 13. listopadu 2019 16:27 )

Na sněžnicích přes severní pól.

Altingerka ( 13. listopadu 2019 13:36 )

Ta by se spíš měla dopravit do školy. Blázen jeden.

a-z- ( 13. listopadu 2019 12:50 )

Že seš pitomá bych ti řek i bez vejletu do Asie.

a-z- ( 13. listopadu 2019 12:48 )

Mohli ji poslat po síti.

bullshit ( 13. listopadu 2019 12:29 )

Environmentální aktivistka....nevím proč jí tak nazývají. Zatím nic nevymyslela. Má ale jistý náskok, celý život bude žvanit, nebude chodit do školy a nikdy nic nevymyslí. Život díky blahobytu co teď máme proflinká a nikdy nebude muset smysluplně pracovat a ještě jí za to budou pablbové tleskat. Divný svět...

Zobrazit celou diskusi