„Tímto bych rád oznámil, že navrhnu Radě, aby původně plánovaný termín zastupitelstva byl zrušen s tím, že bych svolal zastupitelstvo mimořádné,“ stojí v mailu, který dostali zastupitelé první městské části do schránky 7. listopadu od starosty Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) a který má Blesk.cz k dispozici.

Zdůvodnil to tím, že na řádném zastupitelstvu, které se mělo konat 20. listopadu, je k projednání zařazeno jen „velmi málo bodů“, konkrétně jediný. Rada návrh v úterý schválila, mimořádné zastupitelstvo, které starosta nakonec svolal na 28. listopadu, se bude zabývat smlouvou o převodu Nemocnice Na Františku a konat se bude netradičně právě na její půdě. 

Podle opozičního zastupitele za ODS v Praze 1 Richarda Bureše je ale kolem převodu nemocnice na magistrát, k němuž mělo dojít začátkem příštího roku, spousta nezodpovězených otázek. „Několikrát jsme starostu žádali, aby nám poskytl informace, ty se ale každý měsíc mění. Nevíme, co nám chce předkládat za smlouvu,“ uvedl pro Blesk.cz s tím, že se ohledně převodu dosud téměř nic neudělalo.

Počet bodů v programu jednání zastupitelstva je podle Bureše v současném volebním období nejnižší. „Na programu vždy bývalo kolem 40 bodů, teď se předkládá zhruba 11. Podle koalice zřejmě nejsou v Praze 1 žádné problémy,“ dodal. Důvodem, proč Čižinský řádné zastupitelstvo zrušil, může být podle něj také fakt, že se chce vyhnout kritickým otázkám a veřejné diskusi, zejména co se týče potíží s dopravou v centru Prahy - poté, co se kvůli opravám kolejí uzavřela Křížovnická ulice a Smetanovo nábřeží, totiž nechalo město uzavřít i průjezd Malou Stranou pro nerezidenty, tedy protější břeh Vltavy. Ti tak musejí místo složitě objíždět a cestou, která jindy trvá pět minut, stráví několikanásobně víc.

Sladění termínů?

Opatření, které mělo platit do 6. listopadu, následně město prodloužilo až do 8. a ten den pak dokonce až do 17. listopadu. Právě o kontroverzních uzavírkách i například kauze nechtěných záchodů na Petříně (psali jsme zde) chtěla opozice podle Bureše na jednání diskutovat.

Starosta Čižinský odmítl, že by zrušení jednání s Petřínem nebo uzavírkami v Praze 1 souviselo. O obou záležitostech podle něj rozhoduje magistrát. „Uzavírky jsou ale pro Prahu 1 prospěšné,“ řekl Blesk.cz. 

Podle mluvčí Prahy 1 Kateřiny Písačkové se řádné zasedání zastupitelstva zrušilo také kvůli tomu, že radnice chtěla, aby se konalo v prostorách Nemocnice Na Františku a bylo tak třeba najít příhodný termín - ten připadl právě na 28. listopadu. Podle Písačkové se kromě nemocnice budou řešit jen dva body, které předložila opozice a které byly navrženy v řádném termínu. Přesný program jednání radnice zveřejní v následujících dnech. „Interpelace budou normálně probíhat,“ dodala mluvčí. Na dotaz, jak je možné, že se na řádném jednání zastupitelstva měl probírat jen jediný bod, Čižinský odpověděl, že Praha 1 řeší problémy také „na jiných úrovních“, než je zastupitelstvo.

Fotogalerie
3 fotografie