Video
Video se připravuje ...

Call of Duty: Modern Warfare trailer Call of Duty

Letošní Call of Duty: Modern Warfare je rebootem ceněné podsérie Call of Duty, kterou vývojářské studio Infinity Ward odstartovalo dnes už kultovním dílem Call of Duty 4: Modern Warfare v roce 2007. Příběh se odehrává v současnosti a pojednává o konfliktu ve fiktivním Urzikstánu, který připomíná Sýrii. Zemi okupuje Rusko a nachází se v ní nebezpečný plyn, který padl do rukou teroristů.

Parta bojovníků do nepohody

Netrvá dlouho a je použit v ulicích Londýna. Příběhová kampaň, která trvá tradičně kolem sedmi hodin, je děsivá, ale přesto vtahující jízda. Setkáte se s řadou zajímavých postav včetně bojovnice za svobodu Farah Karim, amerického tajného agenta CIA a odstřelovače Alexe a příslušníky britských jednotek SAS Kylea "Gaze" Garricka i nepřehlédnutelného a legendárního kapitána Johna Price.

Call of Duty: Modern Warfare pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Bojovat po jeho boku je čest. V roli hratelné postavy se vystřídá hned několik hrdinů. Zvěrstva, která spatříte v jejich kůži, jsou děsivá. Uvidíte popravy nevinných, zatímco se budete ve zmatku přestřelek snažit během zlomků sekund zjistit, kdo je oběť a kdo terorista. Uvidíte vraždy dětí i nelidské použití smrtícího plynu. Misí je celkem 14 a odehrávají se v Urzikstánu, Rusku, Gruzii i Anglii.

Zabíjení v roli dítěte

Nejděsivější z misí je jistě ta, v níž hrajete za Farah ještě v době, kdy byla dítě. Nejenom, že uvidíte zblízka kruté umírání rodičů , ale ještě budete v roli malého dítěte, které dosahuje výšky pasů protivníků, muset zabíjet. Mimo to vás čekají méně drásající a více zábavné momenty jako bombardování pozic nepřátel, řízení dálkově ovládaných letadélek, navádění raket na cíl nebo noční mise.

Call of Duty: Modern Warfare pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

I když je kampaň povedená a má zajímavé postavy, její lineárnost je až na jednu mapu neskutečná. Hra vás vyloženě vodí za ručičku a neustále napovídá, co máte dělat. Že jsou levely v Call of Duty často přímočaré tunely, jsem zvyklý, ale přílišná lineárnost mi v letošním Modern Warfare přece jenom vadila. Hra však není zdaleka jen o singleplayeru, multiplayer je její nedílnou částí.

Multiplayer toho nabízí hodně

Někteří hráči si nové díly Call of Duty pořizují jen kvůli němu. Co se podoby hry pro více hráčů týče, mám k ní několik poznatků. Oproti loňskému Call of Duty: Black Ops 4 se trochu ubralo v tahu na branku. Souboje jsou mixem bezprostřední akce a taktizování. Když vstoupíte do možnosti vytvořit hru, vyskočí nabídka 22 map, z nichž 4 jsou noční varianty jiných úrovní.

Call of Duty: Modern Warfare pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Mapy jsou dosti členité, víceúrovňové a kromě taktizování bohužel nabízejí spoustu příležitostí pro kempování. Jde o taktiku, při níž hráč obsadí pozici, odkud zabíjí jednoho protivníka za druhým a nehne se při tom ani o píď. Prostě na místě kempuje. Za svou téměř tři dekády dlouhou herní kariéru jsem ještě nehrál žádnou videohru, kde by se kempovalo více než právě v letošním Call of Duty. Škoda, je to otrava.

Upravitelný zbrojní arzenál

Postupem hraní budete získávat nové hodnosti a odemknou se vám tím i nové zkušenosti. To platí i pro bohatý zbrojní arzenál, který si můžete upravovat dle libosti, jak se vám zlíbí. Líbí se mi nová schopnost nabíjení při míření a možnost opřít zbraň o kryt pro přesnější míření. Jsou to zdánlivě maličkosti, ale ve skutečnosti docela zásadně mění tempo hraní. Nabídka režimů je obrovská.

Call of Duty: Modern Warfare pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Od klasických jako Team Deathmatch, Domination (obsazování a obrana bodů), Headquarters (obsadit velitelství a vysílat signál), Hardpoint (obsazování a obrana zón), Search and Destroy (ofenzivní vs. defenzivní tým bez respawnu), Free-for-All (všichni proti všem) a mnoho dalších. Nový mód Gunfight v sobě postaví dva týmy po dvou hráčích.

Novinky ve hře více hráčů

V malých arénách se proti sobě utkají s náhodně zvolenými zbraněmi. Zajímavý režim. Další lákavou novinkou je mód Cyber Attack, v němž musíte za pomocí EMP bomby zničit datové centrum protihráče. Jenže protivníci se mohou navzájem oživovat. Za výraznou zmínku stojí i režim Ground War, v němž se do hry připojí až 64 hráčů. Nabízí masivní bitvy na velkých mapách, ale to je však vše.

Call of Duty: Modern Warfare pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Možnosti kooperace mezi hráči jsou omezené, takže jde obvykle jen o obří maglajz. Multiplayer hry tak nabízí hotové hody, ne vše v něm je ale domyšleno a dopracováno k dokonalosti. Velmi kontroverzní je také možnost použití bílého fosforu jako speciálního útoku. Nesmím opomenout ani mód Spec Ops, jenž nabízí krátké mise a režimy pro kooperaci. V tomto režimu dokonce pokračuje příběh samotné hry.

Ne vše působí dodělaně

Na chvíli zábavné, ale nemohl jsem se zbavit dojmu uspěchanosti a nedodělanosti. Ve Spec Ops můžete kromě misí hrát i pro PlayStation 4 časově exkluzivní režim Survival, v němž se bráníte hordám dotírajících nepřátel. Co se technického hlediska týče, je Call of Duty: Modern Warfare na vysoké úrovni. Grafická stránka je oslnivá. Modely postav jsou propracované a jejich animace lidská.

Fotogalerie
69 fotografií
Prostředí věnovali tvůrci z Infinity Ward obrovskou péči. Je totiž nesmírně detailní. Ozvučení je taktéž profesionální, což lze říct i o původním dabingu. Stabilita online hry je úctyhodná. Hra nepadá téměř nikdy a je stále plynulá. Call of Duty: Modern Warfare tedy celkově svou každoroční misi splnilo. Pobavilo a na síti ještě nějaký čas bavit bude. Minimálně do konce příštího roku, kdy vyjde další díl.

Vše o sérii Call of Duty přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Děsivě realistické ztvárnění války
Povedená kampaň
Multiplayerové hody
Audiovizuální zážitek
 
Minusy:
Kampaň je často až příliš lineární
Kempování v multiplayeru
Několik nedodělků v hře více hráčů
Někdy až příliš naturalisticky brutální
 
Infobox
Datum vydání: 25. října 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Infinity Ward
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ
Oficiální stánka hry