Devatenáctý ročník Týdne vědy a techniky nabízí po celé České republice na sedm set akcí věnovaných popularizaci vědy a přiblížení aktuálních témat výzkumů běžnému smrtelníkovi. „Letos máme možnost nahlédnout do minulosti k důležitému jubileu našich dějin a také do budoucnosti," sdělila při slavnostním zahájení Eva Zažímalová, předsedkyně AV ČR. „O svou minulost bychom měli pečovat," dodala.

Výstava 

Právě době minulé se věnuje výstava k třicetiletému výročí Sametové revoluce, kterou návštěvníci objeví v přízemí Akademie věd. „Důležitá událost Listopad 89 nás vybízí k přemýšlení o minulosti, ale také k pozastavení nad aktuální situací a dobou budoucí," sdělil garant výstavy Listopad 89 Miroslav Vaněk. 

Výstava nabízí možnost zahrát si dobovou počítačovou hru, zhlédnout krátký dokument, či se zaposlouchat do dobových nahrávek se sluchátky na uších. „Od jednoho obyvatele Žižkova jsme dostali takové množství transparentů a plakátů, že bychom jimi naplnili tři obrovské koše," těšil se Vaněk z pestrého multimediálního obsahu. 

Videomapping

Akademie věd na výročí vzpomene i prostřednictvím sobotního videomappingu (poz. red.: světelná projekce na budovu) v šest hodin večer. V předvečer 17. listopadu odkryje během osmi minut a dvou sekund posledních padesát let českých dějin. „Nejedná se o dokumentární film, ale o umění. Videomapping nabídne širší pohled na dějiny než výstava," řekl pro Blesk.cz Miroslav Vaněk.

Úniková hra

Třetím velkým lákadlem letošního týdne vědy a techniky je úniková hra, při které si mohou návštěvníci zažít globální hrozby na vlastní kůži. „Letošní ročník řeší plýtvání potravinami, klimatické změny v podobě sucha či bleskových povodní. Jedná se o témata, která se nás čím dál více dotýkají," sdělila Zažímalová.

Úniková hra je vhodná pro několikačlenný tým, který má možnost procvičit své znalosti, důvtip a kreativitu na osmi stanovištích. Za čtyřicet minut tak můžete vylovit rybky obalené v plastu či nahlédnout do truhly pokladu. „Hráli jsme to v deseti se spolužáky. Užil jsem si to," chválil hru student Tomáš.

Devatenáctý ročník Týdne vědy a techniky
Autor: Eva Fornálová

Více informací o jednotlivých akcích a přednáškách objevíte na www.tydenvedy.cz

Fotogalerie
35 fotografií