Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy dotahují muže úplně ve všem. Bohužel i v pití alkoholu, varuje adiktoložka

Muži pijí převážně ve společnosti, ženy potají doma. Závislost u žen se rozvíjí rychleji, vzhledem k pocitovému a emočnímu ladění, na rozdíl od mužů, kde převažuje racionální stránka.
12. listopadu 2019 | 06:00

Alkohol je pro ženy nebezpečnější než pro muže, protože mají v organismu méně vody. Rychleji u nich dochází k poškození jater, trpí častěji zvýšeným tlakem i podléhají rychleji závislosti. Nejvíce ohrožené jsou ženy na mateřské dovolené, tchyně, kterým snachy nepůjčují vnoučata, vytížené podnikatelky, manažerky či lékařky i zaměstnankyně pracující v mužských nestřízlivých kolektivech. O ženské závislosti na alkoholu povídala v rozhovoru adiktoložka Monika Plocová ze soukromého sanatoria v Praze 4 Braníku.

Jaké ženy mají největší sklony k závislosti na alkoholu?

Z mého pohledu může do závislosti na alkoholu dostat jakákoli žena. V životě prožíváme různé problémy a bolesti. Mnohdy nevíme, jak je řešit, a tak alkohol se svým účinkem se nabízí jako rychlý utěšitel. Alkohol způsobuje úlevu a dočasný únik z reality, tedy třeba od zmíněné bolesti.

Je to řešení rychlé a bezbolestné. Ale ty důsledky! Samozřejmě náchylnější k závislosti jsou ženy, které mají závislost v rodině. Dnes je hektická doba plná stresu, tudíž závislost není vzácností u podnikatelek, manažerek, lékařek a tak dál.

Traduje se, že muži se opíjejí více ve společnosti a ženy v ústraní doma, co je na tom pravdy?

Muži pijí převážně ve společnosti, ženy potají doma. Závislost u žen se rozvíjí rychleji, vzhledem k pocitovému a emočnímu ladění, na rozdíl od mužů, kde převažuje racionální stránka.

Problém bude v tom, že ženské tělo odbourává alkohol hůř než mužské, že ano?

Přesně tak. Podstatně hůř. Ženy dosahují vysokých hladin alkoholu v těle dříve než muži, protože v organismu mají méně vody a také jim jinak funguje žaludeční sliznice.

Zdravotní problémy psychické i fyzické přicházejí u žen mnohem dřív než u mužů, ať už jsou to nemoci 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...