Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dopravní expert o tragické smrti kynoložky Petry: Přecházela mimo zebru oprávněně?

Autor: VaB - 
12. listopadu 2019
05:01

Při páteční ranní nehodě tragicky zahynula po střetu s motorkářem záchranářka a psovodka Petra F. (†35). Zemřela, když přecházela se svými dvěma pejsky přes dvouproudou silnici na pražském Smíchově. Kromě ní zemřel i její čtyřnohý přítel Charlie. Maminku dvou dětí oplakávají lidé na sociálních sítích. Dopravní expert pro Blesk.cz popsal překvapivý zákon.

K nehodě došlo krátce po šesté hodině ranní, když byla ještě tma. Pětatřicetiletá žena měla z ulice Jindřicha Plachty přes Hořejší nábřeží namířeno k parčíku u Vltavy. Tam už ale nedošla. Při přecházení přes silnici ji srazil motorkář. Petra F. (†35) na místě zemřela. 

Podle všeho došlo k tragédii mimo přechod pro chodce. Žena se měla jen letmo rozhlédnout a se svými psy vběhnout do vozovky. Dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0 popsal pro Blesk.cz situaci přecházení přes silnici ve chvíli, kdy v okolí není přechod.

„Pokud nikde do padesáti metrů není přechod, může člověk přecházet přes silnici. Chodec musí v tomto případě přecházet nejkratší cestou přes silnici. Musí se chovat tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost druhých na silnicích,“ popisuje Budský.

To ostatně stojí i v §54 zákona o provozu na pozemních komunikacích: „Je-li přechod dále než 50 metrů, smí chodec přecházet vozovku, pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy."

Reportéři Blesk.cz měli možnost vidět video, které zachycuje tragický moment před a po srážce. Žena před srážkou doslova „zamrzla“ a přestala se hýbat. Okamžitě poté došlo k osudnému střetu. Ke srážce došlo během několika milisekund.  

Každý chodec nebo řidič reaguje na vzniklé krizové situace jinak. V některých případech je nutné okamžitě jednat a nepřemýšlet! „Je to hodně dané dispozicemi člověka. Dá se to ale podvědomě zdokonalit a vylepšit. V kritické situaci není čas na přemýšlení, je třeba okamžitě reagovat,“ říká Budský.

Dopravní expert popsal tři druhy chodců. „První typ chodců je ideální, reaguje adekvátně na nebezpečí. Okamžitě zareaguje a udělá tu akci, která je potřeba. Pak jsou ti, kteří reagují zbrkle, zkratkovitě. Udělají něco, s čím ostatní nepočítají. Například z ničeho nic chodec prudce zrychlí nebo zastaví, situace může být nepřehledná. A třetí skupina chodců je ta, co takzvaně „zamrznou“, najednou přestanou konat. Chodec si všimne přijíždějícího auta, lekne se a „zmrzne“. Pokud se tak stane například na přechodu, řidič nemůže střetu zabránit,“ popsal Budský. 

Při tragické nehodě byl zraněn i sám motorkář a skončil v nemocnici. "Pacient byl po ošetření v ambulanci propuštěn do domácího ošetření," řekla na dotaz Blesk.cz mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

sigmae ( 12. listopadu 2019 14:36 )

já totiž měkké salámy nekupuju, ty tvrdé vydrží, např takové chorizo...mňam

sigmae ( 12. listopadu 2019 13:48 )

já řeknu, ale jo, klidně

agfor ( 12. listopadu 2019 13:13 )

Žádný zákon mi v době demokracie nebude přikazovat, kde mám přecházet silnici. Musím si, holt, dát bacha, aby mne nic nepřejelo. Jinak si se zákony téhle republiky můžu akorát vytřít zádel, stejně jako to dělá vládnoucí sebranka.

xxxx678 ( 12. listopadu 2019 11:34 )

Největší expert je Damir55. Od politiky, vztahy až po - dopravu. Ptejte se ho, na co chcete, na vše - odpoví.

sigmae ( 12. listopadu 2019 11:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání