Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuřáky e-cigaret zabíjí vitamin E! Varují šokovaní vědci

Kouření elektronických cigaret rozhodně není bez rizika.
Kouření elektronických cigaret rozhodně není bez rizika.  (Autor: Reuters)
Autor: chal - 
11. listopadu 2019
13:15

Američtí vědci zřejmě přišli na jednu z příčin záhadné smrtící choroby, kterou trpí stále víc uživatelů e-cigaret. Plicní onemocnění má prý na svědomí vitamin E!

Šokující závěr přinesla analýza amerického Centra pro kontrolu a výzkum nemocí. Tamní vědci se zabývali obrovským fenoménem poslední doby, totiž e-cigaretami, které se těší stále větší oblibě. Kuřáci si jimi nahrazují klasické cigarety.

Jedním z argumentů přitom je, že jde o zdravější způsob přijímání nikotinu. V poslední době se ovšem objevuje stále více případů, kdy uživatelé e-cigaret končí ve vážném stavu v nemocnici, několik lidí dokonce zemřelo.

Hovořilo se o „záhadné“ plicní nemoci a lékaři netušili, čím přesně je způsobena. Jedná se přitom o vážný problém, choroba jen ve Spojených státech zabila už 39 lidí, další tisíce mají vážné zdravotní potíže. Průlom nyní zřejmě přišel díky Centru pro kontrolu a výzkum nemocí.

Ředitelka centra Anne Schuchatová na páteční tiskové konferenci prezentovala závěr analýzy vědeckých pracovníků, podle kterých za zdravotní komplikace a smrt lidí může zřejmě acetát vitaminu E.

Jeho stopy totiž našli ve všech z 29 zkoumaných vzorcích z plic zesnulých uživatelů e-cigaret. Acetát vitaminu E je přitom zdraví neškodný, pokud ho člověk polkne nebo si ho aplikuje na kůži.

Podle Anne Schuchatové je možné, že za smrt kuřáků nemůže jen nalezený acetát. Ve 23 vzorcích lékaři našli stopy THC a v 16 stopy nikotinu.

Po celých Spojených státech byly jen v uplynulém týdnu diagnostikovány problémy související s kouřením e-cigaret u 163 lidí. Centrum pro kontrolu a výzkum uživatelům doporučuje, aby s e-cigaretami přestali a vyhnuli se především náplním s obsahem THC.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání