Sbírku, čítající několik desítek exponátů, si rozšiřuje Jiří Genzer od dětství. „Jako kluk jsem šel s bratrem a kamarády, kteří se znali s Poldou Sulovskýn, vůbec prvním českým pokořitelem Mount Everestu, do obnoveného Skauta v roce 1968,“ vzpomíná nadšenec.

Každý týden jezdila parta pod širák do hor, které se jim dařilo zdolávat. pokořil všechny vrcholy českých hor i slovenských Tater stejně jako alpské velikány.

„I když v horách spousta kluků zůstalo. Stačí se zle vybavit, podcenit počasí. Někteří se zřítili a zabili, jiní umrzli,“ vzpomíná na kamarády.

Měl štěstí na manželku, která mu jeho vášeň toleruje. Svou lásku k horám předal synům. Jemu samotnému bohužel už zdraví aktivní horolezectví nedovoluje.

Video
Video se připravuje ...

Horolezec Jiří Genzer (65) z Nového Jičína sbírá vše, co se týká jeho životní vášně. Karel Janeček

Vše o horolezectví sbírá

Svou zálibu si ani tak vzít nenechá. Přidal k ní ještě vášeň sběratelskou. „Mačky, cepíny, batohy, lampy, lana, pohlednice, odznaky, mapy, okované boty. Co se týká horolezectví, mi nosí známí, něco si kupuji. Je to nádhera,“ nechává nahlédnout do sbírky.

Chloubou je i reklamní francouzský časopis z roku 1900 s horolezeckou tématikou nebo o rok mladší fotokniha o Alpách, jež s oblibou zdolával. „Mapy i turistické průvodce, pohledy nebo originální balení s floky na boty,“ ukazuje své nejhezčí kousky.

Pořádá Bleší trhy

Aby toho nebylo málo, Jiří Genzer pokračuje též v tradici svého otce, zakladatele oblíbených bleších trhů. „V Ostravě jsme tradici založili před 17 lety. Předtím jsme je dělali v Olomouci a Novém Jičíně,“ potvrdil Jiří Genzer. Trhy se konají každý měsíc na ostravském výstavišti Černá louka.