Za celým uměleckým konceptem, v němž se spojila řada českých i zahraničních umělců, stojí výtvarník a designér Pavel Šťastný. Ten navrhl mimo jiné také logo Občanského fóra. Centrálním motivem nové podoby proslulé zdi na Kampě je mapa světa, kde je slovo „svoboda“ napsáno hned ve třiceti jazycích. Lidé si u ní mohou přečíst v angličtině také heslo, které říká, že „vše, co potřebujete, je láska“, tedy All You Need Is Love, což je známý název písně Johna Lennona. 

Napříč generacemi

Na novém uměleckém ztvárnění zdi velké 150 metrů čtverečních se podíleli třeba herečka Jana Plodková, umělkyně Ester a Lela Geislerovy nebo šperkařka Viktorie Beldová nebo sochař Kurt Gebauer: „Pavel Šťastný mě vyzval už loni. Tehdy jsem maloval republiku jako letící dámu. Stejně jako loni jsem to měl předem promyšlené. Práci jsem měl hotovou během necelé hodinky,” prozradil umělec Blesk.cz.

Sám patřil mezi ty nejstarší, kdo přispěli. Naopak mezi těmi nejmladšími byli studenti školy Michael, kde Štastný vyučuje. „Pavel Šťastný učí jako vedoucí reklamy na naší vyšší odborné škole. Studentům nabídl možnost zúčastnit se,” prozradila ředitelka školy Monika Hrubešová k účasti 15 studentů.

„Vytváříme určité plochy, které budou bílé, světlé, třeba brýle Johna Lennona nebo různé bubliny pro vzkazy,“ uvedl dále Šťastný. Místa budou podle mluvčí vlastníka zdi, řádu maltézských rytířů, Hedviky Čepelové ošetřena antigraffiti nátěrem, a až se zaplní, budou umyta a připravena pro další nápisy a obrázky.

Turisti-vandalové

Řád maltézských rytířů nechal zeď opravit. Stalo se tak poté, co se letos v létě opakovaly vandalské útoky, mimo jiné způsobené i turistickými agenturami. Ty totiž na místo přiváděly zahraniční návštěvníky často v podnapilém stavu, kteří sprejovali po zdi, ale třeba také po stromech a dalších objektech v okolí.

Na místo nyní budou podle místostarosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) častěji chodit hlídky městských strážníků i státní policie. Lokální kamera bude napojena na městský kamerový systém. Je tu zakázán busking. „Je to místo, které má představovat symbol svobody, nechceme tady jen zakazovat, naopak chceme navádět, jak se tu mají lidé chovat, aby vyjádřili pietu,“ doplnil Hejma.

Podívejte se, jak umělci Lennonovu zeď pomalovali:

Video
Video se připravuje ...

Umělci tvoří na Lennonově zdi, 7. listopadu 2019. David Malík

Na zeď bude umístěna pamětní deska připomínající historii místa a zdůrazňující, že sloužila jako symbol svobody a boje proti totalitnímu režimu. Zároveň na zdi bude jasně popsáno, jak se tu mají návštěvníci chovat. „Vítáme tady každého slušného turistu, neslušné turisty tady nechceme,“ řekl dále Hejma.

Lennonova zeď

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Nápisy a básně se na ní začaly objevovat v 70. letech minulého století. Po smrti britského hudebníka, člena kapely The Beatles, se tu konaly pietní akce na jeho počest, lidé na zeď psali úryvky Lennonových textů. Komunisté nechali zeď několikrát přemalovat, následně z ní vytvořili plakátovací plochu. Po listopadovém převratu v roce 1989 byla zeď i přilehlý areál vrácen řádu maltézských rytířů.

Fotogalerie
54 fotografií