Akutní zánět močových cest trápí především ženy. Podle České urologické společnosti se s ním během svého života setká až polovina všech žen a každý pátý muž. Po zánětech dýchacích cest se tak jedná o druhou nejčastější lokalizaci bakteriálních infekcí. Ve většině případů je toto onemocnění způsobeno zanesením baterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje ve střevní mikroflóře, do močového traktu. A právě tato bakterie spolu s kratší močovou trubicí, která se nachází v blízkosti konečníku, dělá z žen, oproti mužům, rizikovější část populace.

Co ovlivňuje vznik zánětu močových cest

Původcem urologických problémů mohou být vedle bakterií obývající střevní trakt, také bakterie přenosné pohlavním stykem a v ojedinělých případech i viry. Vznik onemocnění souvisí s řadou faktorů, jako je anatomická stavba močových cest a jejich správná funkčnost, imunita a v neposlední řadě i péče o intimní partie. Některé faktory můžeme ovlivnit jen velmi těžko. Naopak tomu ale je v případě intimní hygieny, kdy prevencí vzniku zánětu, je právě dodržování správných návyků.

Správná intimní hygiena

Pravidelná, ale především správná hygiena, by měla být součástí života každého z nás již od útlého věku. V dnešní době se dokážeme skvěle orientovat, pokud jde o správnou hygienu rukou nebo dutiny ústní. Číhají na nás rady a tipy na nejnovější hygienické prostředky nebo čteme o průlomových studiích. Známe ale stejně dobře návyky v případě intimní hygieny?

5 základních doporučení

  • Správná hygiena po použití toalety je samozřejmostí. Vždy se utírejte směrem od intimních partií ke konečníku.
  • Po koupání nezůstávejte nikdy příliš dlouho v mokrých plavkách.
  •  Dbejte na správnou hygienu i po pohlavním styku.
  • Používejte vhodné spodní prádlo. Mělo by být savé, prodyšné a zároveň nebýt příliš těsné.
  • Používejte pouze kosmetiku určenou pro intimní hygienu.

Prevenci a léčbu nepodceňte

Zánět močových cest se dá většinou celkem snadno léčit. Urologické problémy bychom ale neměli brát na lehkou váhu. Při častých a neléčených zánětech může zdánlivě malý problém lehce přerůst až v celkový zánět organismu nebo dokonce rakovinu. Proto je důležité zaměřit se především na prevenci, která hraje v celé problematice klíčovou roli, a díky které můžeme mnohým problémům snadno předejit.

Zdroj: www.gynella.com