Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nesrovnávejte se s nikým, děkujte za své chyby a naučte se říkat ne, radí odborníci

Naučte se říkat ne a vypněte občas sociální sítě, prospěje vám to.
13. listopadu 2019 | 06:00

Večer uléháte do postele ztrhaná a probouzíte se s pocitem, že tenhle život je pro vás moc těžký, než abyste v něm mohla být šťastná? Dupněte si a začněte revoluci. Ideálně sama u sebe.

Moje kamarádka se před pár lety bláznivě zamilovala. Po dvou letech se z lásky trochu probrala a došlo jí, že se od ní nechá její milý živit.

Zatímco ona přiletí z práce a začne kolem něj skákat, on se na gauči jen převalí na opačný bok a čeká na teplou večeři, moc se nemyje a lže snad pokaždé, když promluví. Chvíli se mu sice snažila vysvětlovat, že takhle to nepůjde, a jestli by se nemohl trochu změnit, ale on jen bručel a říkal, že se jí pořád něco nezdá. Ještě chvíli to vydržela, pak se jeden večer opila, a když se ráno probudila, měla jasno.

„Nejsem mladá ani naivní, abych věřila, že se kvůli mně stane někým jiným. Změnit jsem se musela já. Třeba tak, že jsem si uvědomila, že se ve svém věku nenechám žádným chlapem ničit. I kdybych ho stokrát milovala,“ vysvětlila mi odhodlaně.

Následovalo jasné vyříkání si všeho a pak její závěrečná slova: „Ne, to nechci. V mém životě prostě není místo pro chlapa, který si mě neváží, nedovolí mi dělat, co mě baví, a s ničím mi nepomůže.“ Tímhle uzavřela svůj vztah. Bylo mi líto, že nedopadl dobře, ale zároveň jsem byla pyšná, že si vybojovala sama sebe. Vzala svůj život do vlastních rukou.

Spolek rebelek

Ne, nechceme vyvolávat vzpouru žen, které mají okamžitě zahodit vařečky, dát výpověď, opustit manžela a odstěhovat se na Bali (i když všechno to může být někdy nejlepší řešení). Jde nám o to, abychom se naučily vnímat samy sebe, odpustily si chyby, rozeznaly, co chceme, a za tím si šly. Abychom se naučily říkat ne a žily jsme život, ve kterém sice budou i těžké a smutné dny, ale my budeme vědět, že přesně takhle nějak vlastně žít chceme. Buďme rebelky, které jsou trochu sobecké, trochu vzpurné a malinko zlobivé. Ale díky tomu je s nimi legrace a baví je život (což je velmi nakažlivé), protože jsou prostě samy sebou. Jak?

Děkuji za své chyby

Každý je máme. I vaše nejúspěšnější kamarádka má nějaké slabosti a udělala v životě spoustu chyb, tak proč bychom měly být výjimkou? Pokud si dokola vyčítáte, že jste něco udělala špatně, může vás hřát vědomí, že máte za sebou první krok. Víte totiž, co byla chyba.

Další krok doporučuje terapeutka Megan Hale provádět s tužkou v ruce: „Zapište si, jak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Majka Dvořáková