Byl to chlap plný života, během jedné noci ale o všechno přišel. Alespoň co se zdraví týče. Postihla ho tak silná mozková příhoda, že zcela ochrnul. „Byly chvíle, kdy chtěl umřít, aby nám to nedělal těžší. Píše si deníky, kam to napsal. Jednou bych je chtěla vydat. Třeba by to pomohlo lidem, kteří jsou ve stejné situaci,“ svěřila Aha! jeho manželka.

Sice je mentálně v pořádku, ale komunikovat zatím může jen očima přes speciální technologii, která jejich pohyby převádí ve psané slovo. Aspoň tak může vyjádřit, co by chtěl nebo co ho bolí. „To zlepšení záleží na cvičení. Pokud by se nehýbal, nerehabilitoval, tak z něj bude ležák. Kamil je ale podle všech lékařů hrozně vzorný pacient, který chce dělat pokroky. Dokonce, když nestíháme cvičit, je z toho špatný,“ popsala Zdeňka.

Bezvýchodná situace

Od srpna se mu tak prý povedla zlepšit hybnost pravé ruky natolik, že zvládne psát na klávesnici i řídit elektrický vozík. Takový posun nikdo moc nečekal. „Víme ale, že úplně vyléčit nikdy nepůjde. Pan doktor Michálek z kliniky v Brně tvrdí, že by mu pomohla léčba kmenovými buňkami, ale ta stojí 350 tisíc a na to nemáme a nikdy mít nebudeme,“ tvrdí maminka dvou synů, která o manžela pečuje sama.

„Jsem na to hrdá, ale přiznávám, že někdy síly docházejí. Navenek to nedávám znát, ale bojuju s tím, že už to nikdy nebude jako dřív. Bolí to. Ale já to nevzdám. Kamil je láska mého života a já chci být s ním navždy,“ dodala. Už takhle má rodina kvůli jeho rehabilitaci velké výdaje, které sotva zvládají.

Peníze lítají

„Nejvíce stojí rehabilitační centrum. Jeden den vyjde na 2 tisíce za 3 hodiny. Měsíčně tak z rodinného rozpočtu jen na to odchází 24 tisíc a k tomu další peníze na léky. I proto nemůžeme na léčbu kmenovými buňkami ani pomyslet,“ vysvětlila Aha! Otčenášková. Přitom díky léčbě je velká šance, že by se Kamil rozhýbal natolik, že by byl soběstačný. Dokázal by se najíst nebo obléci. „Nejvíce mi chybí, že už nemůžeme dělat věci spolu, jak jsme dělali dřív... A taky pohlazení a slyšet jeho hlas, jak říká: Miluju tě,“ smutní.

Mise Nový domov jim výrazně pomohla. „Odpadla starost o dům, že se něco pokazí, že něco proteče, že se prokoušou potkani. My si teď můžeme užívat jeden druhého. Štábu bych chtěla moc poděkovat,“ uzavřela.

Pochmurný osud

Zdeňka má z prvního manželství dva syny, jejich biologický otec je ale opustil, když bylo mladšímu Lukášovi sedm měsíců a vůbec se k němu nezná. Se starším Zdeňkem se stýká sporadicky. Její ochrnutý protějšek děti mít nemůže, s prvním ženou si ale prošel peklem. Podle něj chtěla žít nad poměry, a když už nestačil pokrývat její nároky, byť měl několik zaměstnání, opustila ho. Vzájemné setkání tak bylo pro Zdeňku a Kamila druhou šancí. Pak se ale všechno pokazilo...

Náročná rehabilitace

Kamil musí doma cvičit každý den. Hodinu ruce, hodinu nohy. Obden pak stojí na speciálním přístroji, který ho drží ve vertikální poloze. Dvakrát až třikrát týdně pak se Zdeňkou jezdí do rehabilitačního centra na tři hodiny. „Jsem na to sama, ale mám dva velké pomocníky. Syny Zdeňka a Lukáška. Ten starší mi hodně pomáhá s koupáním nebo krmením. Ten mladší s Kamilem cvičí logopedii. Ani jeden není Kamilův syn, přesto ho strašně milují,“ vypráví Zdeňka.

VIDEO Mise nový domov: Kamil je uvězněný ve vlastním těle!

Video
Video se připravuje ...

Mise nový domov: Kamil je uvězněný ve vlastním těle! TV Nova

Fotogalerie
17 fotografií