Ocet vzniká kvašením alkoholu, jako základ se hodí třeba víno nebo i pivo. Během kvašení bakterie přemění etylalkohol na kyselinu octovou. Právě kyselina octová je hlavní složkou octa, vyskytuje se v něm v koncentraci od 5 do 10 %. Pokud byste měli ocet silnější, museli byste ho naředit, jinak by vám poleptal sliznice. Sílu octa tedy raději nepodceňujte.

Anglický výraz vinegar pro ocet dobře vystihuje, z čeho ocet vzniká. Vin znamená francouzsky víno, aigre znamená kyselý. V minulosti se ocet konzumoval v mnohem větší míře než dnes, částečně i proto, že nebyly možnosti pro ideální skladování potravin. Tak mohl při výrobě vína vzniknout právě ocet. Octu byly také připisovány léčivé účinky, při morových epidemiích se jím lidé potírali. Dnes ocet použijete převážně při zažívacích potížích nebo po vosím štípnutí.

V kuchyni ocet oceníte zejména při přípravě zálivek na saláty, pokud ho ale přidáte k těžkým jídlům, budou se vám pak lépe trávit. Možnosti využití jsou ale širší, díky jeho deodoračním vlastnostem ho využijete třeba při čištění zatuchlé pračky, svou sílu pak ukáže při odstraňování vodního kamene z rychlovarné konvice.