Nová radnice sedmé městské části měla být hotova před rokem, jestli v ní usednou úředníci alespoň letos, není jisté. Dům v ulici U Průhonu 38 za 91 milionů si podle části místních občanů a opozice buduje nevalnou pověst ještě před otevřením. „Už výběr budovy byl podivný, majitelem byla společnost registrovaná v daňovém ráji,“ řekl Blesku Tomáš Kaštovský (43, ODS). 

K dřívějším majitelům starosta Jan Čižinský (41, Praha sobě) mlčí i po opakovaných dotazech redakce. „Budovu jsme koupili v transparentní otevřené soutěži a z pěti dodaných nabídek jsme vybrali tu nejnižší. Vše proběhlo podle zákonů a v souladu s referendem a kupovali jsme od společnosti registrované v České republice. Vývoj cen nemovitostí ukazuje, jak dobrá volba to byla,“ vysvětlil za starostu Blesku Pavel Zelenka (48, Praha 7 sobě).

Předražená o miliony

Opozice kritizuje i smysl radnice, všichni úředníci se do ní nevejdou, a občany tak nadále čeká obíhání čtyř adres. Především ale řeší náklady. „Zaplatíme nanejvýše 250 milionů korun,“ sliboval Čižinský v roce 2015.  Jiného čísla se letos dopočítal šéf opozičních zastupitelů Tomáš Bartovský (40, ODS).

„Při kontrole jsem došel až k 406 milionům. V pondělí zveřejnil tajemník úřadu Prahy 7 Radomír Špok na jednání zastupitelstva náklady ve výši 432,“ potvrdil Blesku Bartovský. „Částka zahrnuje náklady na nákup budovy, její rekonstrukci a vybavení,“ upřesnil a vzápětí dodal: „To je obrovský rozdíl. Zvlášť když třeba Praha 12 staví dvakrát větší radnici za 550 milionů.“ Pavel Zelenka ale rozpočet hájí: „Limit referenda je stanoven na 500 mil. Opozice, hlavně ODS, tvrdila, že jej nelze dodržet, přesto máme značnou rezervu. Radnici pro Prahu 7 jsme pořídili nejen v limitu, ale i za rekordně krátkou dobu.“ Náklady se podle něj v Česku zvedaly díky oživení ekonomiky všem. „Při náročné rekonstrukci jsme vysoutěžené navýšení udrželi pod 10 %. V mezinárodní soutěži jsme dostali nejnižší nabídku na stavební práce 219 milionů bez DPH, navýšení je ve výši 21 milionů,“ dodal.

Za 20 let repete 

Hlavní město nedávno představilo návrh územní studie na stodesetihektarový „brownfield“ Bubny–Zátory. Spojnice Holešovic a Letné má nabídnout byty pro 25 tisíc lidí, park i koncertní síň. Na ploše srovnatelné rozměry třeba se Starým Městem má ale znovu vyrůst i nová radnice Prahy 7, zhruba za 20 až 30 let, kdy ta ještě neotevřená za téměř půl miliardy doslouží. Propíraná investice tedy není konečná. „Kvůli vysokým nákladům na novou radnici Praha 7 přitom nemůže dát víc peněz na rekonstrukce škol a podobně,“ dodal Bartovský.

Víte, že...

Úřad městské části Praha 7 s novou budovou získal čtvrtou adresu po pracovišti ve Veletržní 33, infocentru v Dělnické 44 a na Nábřeží kpt. Jaroše 7.

Fotogalerie
6 fotografií