Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Referendum opět ve Sněmovně: Michálek vytáhl dům s věžičkou, Bělobrádek cvičení

Aktualizováno -
5. listopadu 2019
19:10
Autor: for - 
5. listopadu 2019
18:59

Budou mít Češi právo více rozhodovat o dění ve státě? Právě o tom debatují v úterý poslanci ve Sněmovně. Do druhého čtení se dostal ústavní zákon o obecném referendu. Jsou v něm i pojistky. Podle současného návrhu by lidé nesměli hlasovat v případě členství ČR v mezinárodní organizaci či by takto nešly schvalovat právní předpisy. Už dříve se k tématu vyjádřil lidovec Pavel Bělobrádek, který celý zákon vidí jako zbytečné cvičení, které neprojde Senátem. Poslanci se přehoupli přes obecnou rozpravu, dál se ale se zákonem nedostali. Všelidové hlasování bude nejspíše čelit návrhu na zamítnutí. 

Celostátní referendum, to je jedno z témat úterní schůze poslanců ve Sněmovně. Návrh ústavního zákona už leží na stolech zákonodárců přes jeden rok, nyní byl projednáván ve druhém čtení. 

Poslanci tak nyní vznáší pozměňovací návrhy. Především opoziční SPD nesouhlasí s výjimkami v hlasování. Češi, nehledě na to, zdali žijí na území ČR, by nesměli hlasovat o členství státu v mezinárodních institucích. 

„Mohli jsme volit v případě, jestli chceme být v Evropské Unii, ale o odchodu hlasovat nemůžeme?“ pohoršoval se Tomio Okamura (SPD). Rovněž se obul do Pirátu, kteří podle něj ruší svůj program tím, že referendum málo podporují. Návrh označil za vykastrovanou verzi.

Příznivci stávajícího návrhu argumentovali, že podobná větší rozhodnutí nemají v referendu co dělat. Předně pak i rozhodování o lidských právech a svobody.  

Další věci, které nelze referendem dělat, je i třeba rušení Senátu či přijímání právních předpisů a porušování závazků ČR vůči jiným zemím. Výsledek referenda by pak platilo podle stávajícího návrhu minimálně na tři roky. 

Michálek: Ustoupili jsme ČSSD 

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek se slovům předsedy SPD bránil. „Nemůžeme očekávat, že se demokracie postaví jen tak. Musíme jednat a my jsme jednali. Vy přispíváte k tomu, že se to nestihne projednat. Jednali jsme s ČSSD a ustoupili jsme jim v požadavku, jinak by se referendum nikdy neprojednalo,“ uvedl Michálek při úterním jednání. 

Ústupkem Michálek myslel to, že v původním návrhu ČSSD bylo, že pro vyhlášení referenda je zapotřebí 850 tisíc podpisů. Čísla se ale zkrouhla a sociální demokracie požadovala minimálně 450 tisíc podpisů. Tato „lidská suma“ je nyní uvedena v současném návrhu. 

Zavádění referenda přirovnal pirátský místopředseda k podnikání Okamury. „Musel jste jít o píky. Postupně, pomalu. Jen díky tomu jste si mohl nyní postavit ten dům s věžičkou,“ kritizoval.

Okamura uvedl, že by mělo k vyvolání referenda stačit 100 tisíc hlasů, případně 250 tisíc podpisů. 

Piráti v čele s Jakubem Michálkem na tiskové konferenci ve Sněmovně (5. 11. 2019) Piráti v čele s Jakubem Michálkem na tiskové konferenci ve Sněmovně (5. 11. 2019) | Blesk:Daniel Cernovsky

Bělobrádek: Zbytečné cvičení

Lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek se domnívá, že snažení ČSSD, ANO a Pirátů nemá smysl, protože v Senátu nebudou hlasy. „Tohle cvičení je zbytečné, než se v Senátu najde většina, která připustí, že by mohl takový zákon vzniknout. Myslíme si, že by to mohlo být u nás tak, jako je to v řadě jiných zemí, že referenda nejsou závazná. To by svůj smysl mělo,“ zmínil Bělobrádek už v březnu tohoto roku, kdy poslanci podobu referenda schvalovali. 

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, které nemají ve svém právním řádu obsazen obecný zákon o referendu. Ústavní listina z roku 1920 sice institut referenda znala, ale obecný zákon o referendu byl jako vládní návrh zákona Národním shromážděním zamítnut.

V referendu je nutné položit otázku tak, aby se dalo odpovědět ANO, nebo NE. Zmocněnkyně pro lidská práva a Babišova poslankyně Helena Válková během úterní rozpravy zmínila, že referendum je vrchol demokracie. Podle ní se v referendu mohlo zjednodušeně řešit například to, zdali kouřit v hospodách. 

Poslanci se nakonec přehoupli pouze přes obecnou rozpravu. Úderem sedmé hodiny večerní se poté rozešli a sejdou se opět ve středu ráno kvůli mimořádné schůzi k daňovému balíčku. 

Návrh bude podle rozpravy čelit návrhu na zamítnutní. S největší pravděpodobností v Senátu narazí a bez něj nelze ústavní zákon schválit. 

Domem s věžičkou mínil Michálek  stavbu, která vyděsila mnohé lidi tím, že se staví mešita. Domem s věžičkou mínil Michálek stavbu, která vyděsila mnohé lidi tím, že se staví mešita. | Facebook, archiv Blesku

matj Panoch ( 6. listopadu 2019 07:51 )

Je to lež. V ústavě už referendum je
a k jeho vyvolání stačí 100 000 podpisů a je závazné ke všemu, kromě soudnictví a mezinárodního práva.

Manowar ( 6. listopadu 2019 05:55 )

Další důkaz,že tu neexistuje demokracie,jinak by obecné referendum už dávno bylo.

poooresh ( 5. listopadu 2019 21:08 )

Akorat ze Kalouska stara nebyla khurva, ale chudak zenska.

zada ( 5. listopadu 2019 20:48 )

Nevím proč, ale Michálek je dost podobnej Kalouskovi... povahou i vzhledem))

poooresh ( 5. listopadu 2019 20:16 )

Jo, to je presne on.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa