Přesvědčit někdejšího představitele populárního Válečka ze seriálu Kamarádi (1969 až 1973), jehož poslední větší hereckou rolí byl zpěvák v televizní inscenaci Kocourkov v roce 1992, k návratu před kameru, bylo na dlouhé lokte. „Věděl jsem, že rytíře Valeriána musí hrát Marek Eben. I autor scénáře Petr Hudský se mnou souhlasil. Nebylo to ale vůbec jednoduché, Marek se dost bránil, nakonec ho přesvědčil scénář pohádky, která je vlastně naruby,“ prozradil Blesku režisér Karel Janák (49).

Učitel tance

Moderátor StarDance ve vánoční pohádce hraje rytíře, který je zároveň učitelem dvorní etikety a tance. „Líbilo se mi, že je to taková klasická pohádka, protože nemám moc rád ty moderní. A že je to fakt hezky napsané,“ pochvaloval si Eben. „Vyhovuje mi, že to není moc akční figura, protože v mém věku je na akční postavy pozdě...“ dodal herec s humorem sobě vlastním.

Slon v porcelánu

Honzu, který už dostal princeznu a půl království a teď se musí poprat s nástrahami života na zámku, pak představuje Matouš Ruml (34), s nímž se teď potkává s Eben ve StarDance. „Marek měl se mnou v pohádce hodně práce,“ smál se Ruml. Jeho vesnický Honza se totiž chová na zámku doslova jako slon v porcelánu. Role princezny se pak zhostila Eva Josefíková (29), v dalších rolích hrají Veronika Freimanová (64) či Jakub Prachař (36). Pohádku Princezna a půl království můžete vidět na Štědrý den.

VIDEO: Karel Vágner o Jakubovi ve Stardance

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner o Jakubovi ve Stardance Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
36 fotografií