Do boje o záchranu Petřína se zapojilo více než sedm místních spolků a byly podepsané dokonce dvě petice. Ta první vznikla podle aktivistky a umělkyně Lucie Crocro ještě předtím, než měly dostatek informací. Ta druhá již útočila na podle ní bizarní záměr, že by u jabloňového sadu zachráněných dětí Nicholase Wintona, který na Petříně vznikl před deseti lety, byly obří veřejné záchody.

Ten výjev na Prahu dostal sir Winton jako poděkování za záchranu 669 dětí a teď by mu sem postavili záchody a výhled zničili,“ nechápavě kroutí hlavou Lucie Crocro, která již tři měsíce bojuje proti výstavbě. Xénii a Jesice Hoffmeisterovým z Petřínské iniciativy zase vadí, že by záchody narušily přirozený biotop Petřína, kde běžně žije plch velký, veverka obecná a hnízdí mnoho ptáků. „V létě na stoleté hrušni hnízdili i netopýři ryšaví,“ říká Xénie Hoffmeisterová. Jenže hrušeň zahradníci posekali, protože byla podle náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu) uschlá.

Nové místo

Po úterní schůzce to vypadá pro spolky nadějněji. Zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček ze Spojených sil pro Prahu se s dámami domluvili, že najdou vhodnější místo pro veřejné záchody a zázemí pro zahradníky: „Tento projekt by bylo možné realizovat v lepší podobě, kvalitněji na místě vzdáleném cca 200 metrů od původně zamýšleného prostoru. Je naproti Nemocnici Milosrdných sester svatého Karla Boromejského a vlastní ho Praha. Je aktuálně prázdný, není využívaný a toalety by mohly sloužit i pro návštěvníky nemocnice a dětského hřiště,“ uvedl Pospíšil.   

Koalice dohodu podpořila

V dalších dnech by se podle Petra Hlaváčka mělo jednat, zda je toto místo skutečně vhodné, a případně se vytipovat další. Zároveň navrhuje, že by se pro Petřín mohla připravit dlouhodobá strategie pro jeho mírný rozvoj, jenž by nenarušil jeho genius loci.  S výsledkem jednání je spokojený i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti): „Na výzvu radního Davida Bodečka (Piráti) jsem apeloval na koaliční partnery k posunutí toalet na Petříně, pokud je to veřejností vnímáno jako kontroverzní téma,“ sdělil Hřib pro Blesk.cz.

Výsledek jednání potěšil také Jana Čižinského (Praha Sobě), který chce najít vhodnější variantu: „Vítám, že Praha naslouchá lidem a chce hledat kompromisní variantu,“ okomentoval výsledek jednání. Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) oceňuje nový postoj koalice. Podle něj kauza ukázala „jak moc se Pražané bojí zaplavení dalšího kusu centra turisty,“ řekl starosta Prahy 1.

Stavba je nicméně v gesci náměstka Hlubučka, který pro přesunutí nevidí důvod. „Rada hlavního města i rada Prahy 1 se v posledních dvou měsících na svých zasedáních zabývala tímto projektem třikrát a dále i zastupitelstvo hlavního města i Prahy 1 a vždy byl projekt potvrzen,“ uvedl.

Fotogalerie
26 fotografií