Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyčistěte troubu snadno, levně a bez chemie!

/
  • trouba čištění
    trouba čištění (iStock)
    12. listopadu 2019 ● 06:00

    Rádi pečete a take je na to na vaší troubě znát? Bohužel usazené mastnoty a další špíny se nevyhneme. Pokud ale nechcete vyhazovat peníze za další speciální přípravky, které nejsou tak účinné, jak byste si přáli, zkuste to jinak. Víme, jak se špínavou troubou konečně účinně zatočit!

    Čištění trouby nepatří zrovna k příjemným činostem, ale pokud chcete, aby to bylo, co nejméně namáhavé, neodkládejte to příliš dlouho. Čím starší jsou nečistoty v troubě, tím je těžší je odstranit. Pokud budete opravdu důkladí a troubu vyčistíte hned po pečení, než úplně vychladne, postačí vám teplá voda s trochou saponátu nebo vody s citronem. Ale na dlouhodobější usazenou špínu budete potřebovat silnější zbraně. Nejde ale o nic složitého a agresivního. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky.


  • 1.

    Voda s citronem

    trouba čištění
    Autor: iStock

    Čerstvé připáleniny a mastnoty půjdou hezky pryč s trochou horké vody v kombinaci s citrónovou šťávou. Jak na to? Nalijte malé množství horké vody do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte šťávu z citronu. Přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Použít ale můžete i koupený citronový koncentrát. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Nechte ji takto asi čtvrt hodiny odpařovat, po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Nenechte ale troubu úplně vychladnout, dokud bude ještě vlažná, utřete ji houbičkou nebo hadříkem.


  • 2.

    Pasta z jedlé sody s octem

    trouba čištění
    Autor: iStock

    Další účinný čistící prostředek, který funguje na staré připečeniny na stěnách a na dvířka pokrytá mastnotou je pasta z jedlé sody. Jednoduše ji vytvoříte smícháním jedlé sody a citrónové šťávy a vytvořte pastu, která se vám bude snadno roztírat. Hadříkem a pomocí starého kartáčku pak pastu naneste na celý vnitřek trouby a dobře rozetřete. Jen vynechejte topná tělesa. Poté nechte nejlépe 12 hodin, ideálně přes noc, působit. Ráno postříkejte vnitřek trouby octem, který nalejete do rozprašovače. Soda s octem bude reagovat, vytvoří pěnu, kterou pak stíráme tak dlouho, než je trouba čistá. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí.

  • 3.

    Na sklo kypřící prášek

    trouba čištění
    Autor: iStock

    Na vyčištění špinavého a mastného skla se vám bude nejlépe hodit kypřící prášek. Smíchejte ho v misce s vlažnou vodou a vytvořte tak hustou kaši. Tu pak hadříkem naneste na dvířka trouby, důkladně rozetřete a nechte asi půl hodiny až hodinu působit. Povrch skla dočistěte houbičkou a nakonec vše dobře dočista setřete navlhčeným hadříkem a nakonec ho osušte.

     

    Náš tip: Těšíte se na Vánoce? Pak se vám bude jistě hodit aktuální číslo časopisu Blesk Hobby, který je plný vánoční inspirace a tipů. Těšit se můžete například na velký průvodce adventem. Listopadové číslo navíc obsahuje dárek - praktické samolepky na dárky, které určitě oceníte. Časopis zakoupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk hobby
    Autor: archiv

     

Přidat názor
Počet komentářů: 3

agfor: No, ten můj trouba se občas vykoupe a stačí mu na to mýdlo za 12 Kč.

(14. 11. 2019 23:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy