Pražští radní se pomalu vrací k více než sto let prověřenému konceptu družstevního bydlení. Na jeho základě se stavělo již za dob Rakouska-Uherska a plně byl tento koncept využit během nově vzniklého Československého státu. A jaké jsou podle vedení Prahy výhody bytových družstev?

„Myslím si, že by mohly vzniknout byty, které budou pro Pražany o dvacet až třicet procent levnější – než byty, které se dají běžně získat v Praze na trhu s nemovitostmi,“ jmenuje jednu z výhod předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Předseda Stavebního bytového družstva Stavbař František Sojka uvedl, že u třech domů, které jeho družstvo postavilo, byla průměrná cena za metr čtvereční podlažní plochy 60 000 korun. Ceny nových bytů v komerčních projektech podle údajů developerských firem na konci září dosáhly 106 713 korun za metr čtvereční. 

Přísná pravidla

Aby systém nezneužívaly soukromé firmy nebo podnikavci na Airbnb, bude podmínkou, že družstevník bude v bytě skutečně bydlet, nebude ho tudíž nikomu pronajímat a nebude vlastnit žádnou jinou nemovitost. „Budeme ještě jednat o tom, zda stanovíme příjmový strop, aby to skutečně sloužilo pro střední třídu,“ prozradila radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

První tři družstevní domy s přibližně 150 byty by měly vzniknout v Oistrachově ulici v Praze 13. Záměr ale musí ještě posvětit zastupitelstvo Prahy, poté bude vypsané výběrové řízení na bytová družstva, která budou schopná zajistit stavbu, financování a správu. Ke každému projektu či domu bude ve spolupráci města a vybraného partnera založeno zvláštní družstvo, jeho součástí bude i Praha. Město bude mít v nově vzniklých domech asi třetinu bytů, které budou sloužit jako obecní byty pro strážníky, učitele, sestřičky a další.

Město také jedná s Prahou 14 a Prahou 4, ale se záměrem seznámilo v úterý i další městské části. Ty by si měly z parcel vytipovaných Institutem plánování a rozvoje vybrat ty, které jsou pro další zástavbu nejvhodnější. Podle Marvanové se ještě v koalici řeší poslední sporný bod, zda bude možné družstevní podíl po splacení rozdělit do soukromého vlastnictví.

Nemorální danění

Zastupitelskému klubu Spojené síly pro Prahu je trnem v oku danění nemovitostí. „Podle nás je nemorální, že stát si bere procenta daně z nabytí nemovitosti a vedle toho daň z přidané hodnoty,“ uvedl Jiří Pospíšil s tím, že občané platí za koupi bytu dvakrát. Podle Hany Kordové Marvanové tak při koupi průměrného bytu Pražané zaplatí navíc zhruba milion korun na daních.

„Chtěli bychom zrušit daň z nabytí nemovitosti, rozšířit daňové úlevy pro osoby, které si pořizují bydlení. Také navrhujeme snížení daně z patnácti procent na minimálně deset, ideálně na pět procent, jako to bývalo dříve,“ prozradila radní. Nejprve ale tuto změnu bude řešit pražské koalice, která by o daňovém balíčku legislativních změn nechala hlasovat zastupitele, a poté by tisk předložila Praha v parlamentu.
Fotogalerie
6 fotografií