Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ajťák z Prahy musí zaplatit 700 tisíc kvůli kradenému notebooku. Sám si ho našel

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: chal - 
4. listopadu 2019
16:18

Co si neuděláš sám… řekl si zřejmě pražský IT specialista Lukáš K. (30) v létě roku 2011, když mu neznámí zloději vykradli byt a vzali z něj mimo jiné notebook. Lukáš tehdy odhalil nové majitele přístroje a přes vzdálený přístup je vyfotil přes web kameru. Policie přesto zloděje nedokázala vypátrat, a tak Lukáš snímky zveřejnil na soukromém blogu. Lidé z fotografií kvůli tomu okradeného zažalovali a Lukáš dnes podle nepravomocného rozsudku musí zaplatit 700 tisíc. Na případ upozornil deník Právo.

Obvodní soud pro Prahu 1 vydal nový rozsudek v případě osm let staré krádeže notebooku specialisty oboru IT Lukáše K. Dlouhotrvající spor se netýká samotné krádeže, protože zloděje policisté nikdy nedopadli, ale odškodnění pro lidi, ke kterým se nakonec laptop dostal.

Lukáš totiž nové majitele nafotil přes webkameru umístěnou v přístroji a fotografie zveřejnil. Okradený snímky předal policistům, řekl jim, že se mu podařilo počítač lokalizovat, jenže strážci zákona případ ani tak nevyřešili a nakonec jej odložili. Lukáš proto jednal na vlastní pěst a fotografie nových majitelů zveřejnil na svém soukromém blogu.

I když se na web podle Lukáše K. mohlo dostat jen pár lidí, fotky se dostaly do médií. Některé snímky zachycovaly uživatele v choulostivých chvílích. Jeden mladík před kamerou například opakovaně masturboval.

Někteří z nových majitelů notebooku kvůli zveřejnění fotek na Lukáše podali žalobu a žádali kvůli zásahu do soukromí odškodnění 450 tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 1 spor řešil už dvakrát, odvolací soud mu případ pokaždé vrátil. 

Soud v únoru nepravomocně rozhodl ve prospěch žalobců, kterým má Lukáš K. vyplatit lehce přes sto tisíc korun. Dalších téměř 600 tisíc má pak zaplatit jako náhradu nákladů řízení. Obě strany se odvolaly.

Počítač se k rodině poškozených údajně dostal poměrně komplikovanou cestou. Syn jedné z vyfocených žen ho prý levně koupil od spolužáka, který ho pořídil na ulici od cizího muže. Počítač rodina používala i přes to, že stále obsahoval údaje původního majitele Lukáše K.

gabreta ( 4. listopadu 2019 17:39 )

Svatá pravda. Cenzura jede na plný pecky. Ale bacha, cenzura je to demokratická!!

beruska56 ( 4. listopadu 2019 17:03 )

To máte pravdu. Ale napsat to sem nesmíte příspěvek okamžitě mizne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání