Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velká bitva o kraje: Čunek, Jermanová i Netolický chtějí vládnout dál. Co ostatní?

Autor: ČTK, tsv - 
3. listopadu 2019
16:28

Příští podzim se opět strhne v Česku bitva o nadvládu v krajích. Některé strany už lídry povětšinou znají, většina se ale dosud nerozhodla. Z hejtmanů budou funkci obhajovat například Martin Netolický, který stojí v čele Pardubického kraje, či dlouholetý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (oba ČSSD). Řada dalších na potvrzení kandidatury čeká. A zájem pokračovat je u nich více než patrný.

Další hejtmani, například Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Zlínském kraji, Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ve Středočeském kraji či Ivo Vondrák (ANO) v Moravskoslezském kraji, chtějí ve vedení pokračovat, o kandidátkách ale rozhodnuto ještě není.

Netolický povede kandidátku sociálních demokratů již potřetí, přitom před posledními krajskými volbami uvedl, že druhé volební období ve funkci hejtmana bude jeho poslední. „Říkal jsem to v době, kdy situace v ČSSD byla vnitrostranicky velmi složitá, nemohl jsem se spolehnout na všechny kandidáty, které jsem měl za sebou. Byl to těžký kompromis a byl jsem přesvědčený, že pokud bych měl za podobných podmínek fungovat dál, tak nemá cenu vůbec pokračovat. Ta situace se výrazným způsobem změnila,“ řekl ČTK Netolický.

Podruhé by rád obhájil funkci také liberecký hejtman Martin Půta, důvěru svých kolegů z hnutí Starostové pro Liberecký kraj ještě nemá, o kandidátce se bude teprve rozhodovat. Podobně je na tom jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO). Kdyby dostal důvěru, měl by zájem kandidátku vést, řekl ČTK.

Rozhodnutý není ještě současný hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. „Zatím jasno definitivně není, čeká nás o tom do konce roku debata. Nabízí se, že by to mohl být současný hejtman Jiří Štěpán, nicméně on se ještě nerozhodl,“ řekl ČTK předseda krajské ČSSD Jan Birke. Jasno nemá ani Oldřich Bubeníček (KSČM), který stojí v čele Ústeckého kraje. KSČM bude kandidátku schvalovat teprve příští rok v únoru na krajské konferenci. Do té doby se také hejtman Bubeníček rozhodne, zda na ní bude.

Naopak obhajovat svou funkci nebude hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která oznámila odchod z čela kraje do konce roku kvůli těhotenství.

Kandidovat za ČSSD nechce současný hejtman plzeňského kraje Josef Bernard. Vysvětlil to tím, že jej někteří funkcionáři z Plzně veřejně kritizují. ČSSD podle něj netáhne za jeden provaz a partajničí. V celostátní politice se mu nelíbí vládní koalice s ANO. Odmítl spekulace, že už je domluvený s jinou politickou stranou.

Video  Svatba Jaroslavy Jermanové na Konopišti. Pogratulovat přišel i Andrej Babiš  - Blesk - Marcel Mihálik, Robert Klejch
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa