Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministři na předvánoční „pařbě“: Hamáček je pro nový výjezd, co na to Babiš?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. listopadu 2019
05:30

Ministři menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) by se rádi opět družili. Ještě dnes vzpomínají na loňskou „pařbu“ na zámku Štiřín, kde si například ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a životního prostředí Richard Brabec (oba ANO) zahráli na piano. Pro zopakování podobné akce by byl i šéf koaličního partnera ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Co na to premiér?

Vánoční večírky či teambuildingy – to je to, co tuží kolektiv. Loňský společný „mejdan“ na zámku Štiřín si dodnes pochvalují i ministři menšinové vlády Andreje Babiše. Sjeli se tam začátkem prosince, na druhou adventní neděli, a dost si to, alespoň podle fotografií, kterými se pak jednotlivci chlubili na sociálních sítích, užívali.  

„Myslím, že nám to pomohlo,“ přiznal Blesk Zprávám s ročním odstupem vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. I ministryně financí Alena Schillerová by ráda s ministry někam vyjela. „Je stále co řešit,“ tvrdí s tím, že při podobných setkáních, kdy je uvolněnější atmosféra, jdou různá vyjednávání vždy o něco lépe.

Ministři na pivu

Právě Schillerová se vloni například pochlubila na svém instagramu fotkou ze společného piva s vládními kolegy. Stranická příslušnost šla přitom stranou. Do hospůdky se přitom členové vlády přesouvali autobusem a premiér za deště ukryl Schillerovou pod deštníkem.

Babiš si navíc vloni připravil pro ministry překvapení. Oznámil jim, že skončí brzká jednání vlády. Ministři se do té doby sjížděli do Strakovy akademie i po šesté ráno. Od té doby se scházejí pravidelně na 14:00.

Uvolněnou náladu pak podtrhl ve večerních hodinách hrou na piano ministr životního prostředí Richard Brabec, který patří mezi ministry také k vrchním bavičům.

„To hraní bylo spontánní, ale klidně si rád zase zahraji, i když musím přiznat, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch hraje líp,“ zavzpomínal nyní Brabec pro Blesk Zprávy.

Hamáček: Je to pro vládu prospěšné

Letos by si ministři podobnou akci rádi opět zopakovali. I když tuší, že najít společný termín nemusí být vůbec jednoduché. „Já bych byl jedině pro. Každá podobná akce je i ve vládě prospěšná,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

Na společnou party by ráda opět vyrazila i Schillerová. „Pokud čas dovolí, využiji ráda každé příležitosti k méně formální pracovní diskusi, tím spíše s vládními kolegy, se kterými je stále co řešit,“ řekla Blesk Zprávám šéfka státní kasy, která ve vládě oproti loňsku povýšila. Nově je z ní totiž od dubna zároveň také vicepremiérka pro ekonomiku a finance.

„Zatím se nic neřešilo, ale podobné jednání jako loni bych uvítal,“ je pro nový teambuilding také ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

„Určitě bych takový výjezd opět uvítal,“ netají se ministr Brabec touhou po výjezdu. Především s vládními kolegy z hnutí ANO se prý takto neformálně setkává vždy při výjezdech do regionů, kde občas zůstávají i přes noc, a je tak čas nejen na práci. „Vždy když je možnost se potkat s těmi lidmi a nebavit se jen o práci, i když to k tomu stejně vždy sklouzne, a probrat třeba i nějaké soukromé věci, tak to ty lidi vždy stmelí,“ podotýká.

Mluvčí Adamcová výjezd nevyloučila

Zda se výjezdní zasedání letos uskuteční, ale záleží především na premiérovi Andreji Babišovi. „V oficiálním programu zatím nic takového není, ale to neznamená, že se to v něm nemůže objevit,“ reagovala na dotaz Blesk Zpráv mluvčí vlády Jana Adamcová.

„Čas je to nejdůležitější a záleží na panu premiérovi, který má ten kalendář a program nejvytíženější,“ čeká na další plány Brabec, který by letos zvolil klidně prý i jinou destinaci než právě zámek Štiřín. „Klidně jinou. Ideální by bylo vyrazit někam do regionu, mít tam oficiální program a pak se pobavit večer. Myslím, že se nabízí celá řada krásných míst,“ dodal ministr životního prostředí.

Babiš: Zatím to není v plánu

Jenže plány a přání jsou jedna věc a realita druhá. Samotný premiér nemá ponocování zrovna v oblibě a práce má podle svého okolí až nad hlavu.

S vládním výjezdem tak zatím Babiš nepočítá. „Zatím to není v plánu,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

Ve Valticích se Slováky

Pokud by se podobný výjezd nakonec přece jen uskutečnil, byl by ale oproti loňsku v obměněné sestavě. Z vládní sestavy totiž během roku vypadli hned tři ministři. Šéf spravedlnosti Jan Kněžínek, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, ministr dopravy Dan Ťok a také ministr kultury Antonín Staněk. První vládní mejdan by tak mohli zažít Marie Benešová, Karel Havlíček, Vladimír Kremlík a Lubomír Zaorálek.

Teď se ale ministři soustředí na jiný výjezd. 11. listopadu vyrazí totiž do Valtic na společné jednání se slovenskou vládou vedené premiérem Peterem Pellegrinim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa