Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vysekl poklonu „půvabné“ ženě kolegy. Brabec promluvil o Zemanovi i obstrukcích opozice

Autor: Jakub Veinlich - 
1. listopadu 2019
06:00

Poslanci se opět vrátí k daňovému balíčku a zákonu o navýšení rodičovského příspěvku. Obě předlohy nedají politikům spát. Vláda obviňuje opoziční politiky z obstrukcí. Ministr životního prostředí a místopředseda hnutí ANO Richard Brabec mluví o boji se sněmovními matadory. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil také o novomanželce svého ministerského kolegy. 

S končícím týdnem především vládní politici doufají, že skončí ve Sněmovně také jedna dlouhá etapa projednávání daňového balíčku a navýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc. Kvůli zdlouhavému projednávání a obviňování z obstrukcí se poslanci schází opět na mimořádné schůzi. 

„Můžete mít klidně 140 hlasů a stejně tam ty obstrukce ze strany opozice budou,“ vyčítá opozici její průtahy ministr životního prostředí a bývalý vicepremiér Richard Brabec (ANO). 

„Lidé se ale vždy, a myslím, že oprávněně, ptají, co jste pro nás udělali. Obstrukce jsou o ničem,“ pokračoval s tím, že netuší, jestli těsně před víkendem přijde konec řečnického maratonu kvůli dvěma zákonům.

„Takhle křišťálovou kouli vyleštěnou nemám. Určitě probíhají ale nějaká jednání, a myslím, že se do nich vložila i paní ministryně financí a předseda klubu Jaroslav Faltýnek v rámci koalice i opozice,“ řekl Brabec Blesk Zprávám. 

Video  O závisti i úspěšném Česku. Podívejte se, co Zeman řekl 28. října na Hradě.  - abl
Video se připravuje ...

Schůze v pátek začne v půl jedenácté. Jednací den by měl skončit ve 14 hodin. Podle informací Blesk Zpráv jsou dohody těsně před samotným jednáním postavené tak, že by se během krátké chvíle měl schválit rodičovský příspěvek, na kterém je většinově shoda, a pak bude pokračovat diskuse o daňovém balíčku, který má zvýšit spotřební daně u alkoholu, cigaret a hazardu. 

„Daňový balíček je pro všechny ministry priorita, všichni tomu ustupujeme z logiky věci, protože je to zdroj do rozpočtu na příští rok, takže to má absolutní přednost, a bylo by skvělé, kdyby to prošlo,“ upozornil ministr životního prostředí na to, že všichni členové vlády musejí čekat na projednávání svých zákonů, protože daňový balíček je momentálně prioritou číslo jedna.  

Naposledy rokovali poslanci o daňovém balíčku ve středu. Například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura řečnil více než 2 a půl hodiny. 

„Pan Stanjura se určitě rád poslouchá, neříkám, že není dobrý řečník, ale právě toto je to, co velmi trápí i premiéra Babiše, že ty schvalovací procesy jsou příliš zdlouhavé,“ kritizuje současnou opozici Brabec, i když sám uznává, že i tyto postupy jsou ve Sněmovně povolené. Je to samozřejmě role opozice,“ mírnil svá slova. 

Brabec je v Poslanecké sněmovně druhé funkční období a ideály, se kterými nastupoval, se mu prý postupně už rozplynuly. „Tehdy jsem věřil, že když lidé nějak mluví, tak to také tak myslí, ale ukazuje se, že mnohdy je to jen velká hra, protože když se podíváte, co ti lidé říkali třeba před rokem, nebo když sami byli u moci, tak se chovali úplně opačně než dnes, kdy jsou v opozici.

„Co si budeme povídat, čelíme opravdu velmi zkušeným matadorům z hlediska procesu jednání Sněmovny, kteří tam jsou takřka celý svůj profesní život a ty procesy umí velmi dobře využívat,“ dodal Brabec, který sedí v Poslanecké sněmovně od roku 2013. 

Setkání s novomanželkou ministra zdravotnictví

Tak jako každý rok od doby, kdy vstoupil do politiky, byl i letos Richard Brabec s ostatními členy vlády na slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě, kde prezident Miloš Zeman předával státní vyznamenání. 

I tak zažil místopředseda hnutí takové své malé poprvé. Poprvé totiž seděl vedle mladé paní Vojtěchové. Tedy novomanželky ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. 

Přiznám se jen, že vím, že si ministr zdravotnictví teď nedávno vzal svou dlouholetou partnerku, ale potkali jsme se spolu v minulosti asi jen jednou, takže jsme se moc neznali,“ popsal Brabec shledání s novomanželkou svého kolegy. „Je dost půvabná,“ přidal ještě pochvalu. 

Standardní oslavy státního svátku

Oslavy státního svátku a slavnostní ceremoniál na Pražském hradě měly podle jejich přímého aktéra Brabce standardní průběh. Diskuse nad tím, zda měl prezident Miloš Zeman při projevu stát či sedět jsou podle něj zbytečné a nepodstatné.  

Video  Zeman rozdal 42 vyznamenání: Jak to šlo prezidentovi od ruky?  - abl
Video se připravuje ...

„Důležité je, že vše proběhlo, jak mělo, a pan prezident ustál celý ten náročný den,“ připomněl, že se Zeman během státního svátku účastnil pietního aktu na pražském Vítkově, jmenoval nové generály a následně uděloval státní vyznamenání. „Myslím, že letos to proběhlo i bez nějakých excesů a demonstrací v duchu, zda přijde či nepřijde nějaký rektor,“ ocenil atmosféru letošních oslav. 

Na recepci se Brabec podle svých slov příliš dlouho nezdržel. Ráno ho totiž čekaly pracovní povinnosti. 

Evka4 ( 1. listopadu 2019 09:39 )

Kterej novinářskej blb tam dal ty uvozovky.Ten snad nemá ani základku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa